Българка разказа за трагедията в Гърция: Много хора дори не са имали шанс да се спасят

24 Юли 2018 | 18:31
0 коментара
Общество

Десетки са загиналите при горските пожари в Гърция. Неизвестен е броят на безследно изчезналите. 

Стотици хора от района на пожарите са избягали към морето, сред тях е имало и българи, разказа за Дарик Диляна Иванова, която живее в Атина.

По думите ѝ някои хора са престояли по 5-6 часа във водата. През целия ден вчера слънцето не е могло да пробие над Атина от гъстите облаци пушек, а от небето са падали сажди: 

„По принцип цяло лято винаги нещо гори в Гърция. Ние се намираме на 40 километра от бедстващите райони. Усеща се като миризма, задимено е – два дни не сме излизали навън. От небето падат сажди. През вчерашния ден небето не се виждаше, слънцето не можеше да пробие – всичко беше тъмно, сиво“.

Диляна разказа още, че има познати в района на пожара: 

„Разбрах, че те не са спали в дома си. Били са на плажа заедно с почти всички съседи. Трагедията се разиграва само на 6 километра от дома им“.

Българката добави, че много хора са обявени за изчезнали: 

"По телевизия Алфа едно дете изпрати снимка на баща си и молеше за съдействие да го намерят. В районите, където бушува огнената стихия, всичко е блокирано – магистрали, пътища. Токът спира. Никой не е спал тази нощ. Рафина, който е големият град в района, се намира само на 2-3 километра от Мати, там са приемали ранените. От пристанището са тръгвали много лодки да помагат на хората, които са търсели спасение във водата. Има много удавени“.

Диляна Иванова сподели, че се чуват коментари, че огънят е умишлен: „В една гръцка група пише, че дори има заподозрян, но това е непотвърдена информация“.

По думите ѝ трагедията е огромна, а много хора не са имали възможност изобщо да се спасят.

„Морето се намира на 25 метра от къщите, но проблемът е, че районът е скалист. Хората са се спасили покрай морето, но като е дошъл огънят, е трябвало да влязат във водата. Влизайки във водата, кой може да плува, кой не може, бушувал е и много силен вятър. Имало е хора, които са стояли 5-6 часа във водата, държейки се за някакви скали. Не всеки е успял. Има възрастни хора, които са неподвижни и не са могли да излязат, майки с деца са загинали, прегърнали децата си, голяма трагедия. Не са имали възможност да избягат, защото районът представлява вилна зона – малки тесни улички и от двете страни имоти, разположени в гориста местност. Нямат път за бягство. Много хора са загинали и в колите си“.

Диляна Иванова каза още, че ако наистина е умишлен пожарът, е избран най-удачният момент: „Просто няма спасение от тази стихия, независимо от цялата техника и хора, които се включиха в погасяването на огъня“.

Добавете Вашия коментар

TOP