България загубила 66 милиона европари заради тунела под Шипка

09 Септември 2016 | 09:33
0 коментара
Общество
България загубила 66 милиона европари заради тунела под Шипка

66 млн. лв. европейско финансиране е загубила България заради тунела под Шипка. Това става ясно от писмен отговор на ресорния вицепремиер Томислав Дончев до депутат от опозицията. Обходът на град Габрово, чийто бивш кмет е Дончев, струва почти 93 млн. лв. Парите са били осигурени по европейските фондове от програмен период 2007-2013, който окончателно приключи на 31 декември 2015 г.Заради съдебни обжалвания на Оценката на въздействието на околната среда на обхода на Шипка, в края на миналата година са били разплатени едва 26,8 млн. лв., съобщава БГНЕС.

“Довършването на обекта ще се финансира със средства от държавния бюджет”, пише Томислав Дончев.

От отговора на вицепремиера по управление на европейските фондове става ясно, че т.нар. “тунел под Шипка” едва ли ще има в близките десет години. Проектът, който предвижда изграждането на 3,5 км. тунел под Стара планина, ще струва около половин милиард лева. Подобни средства не са предвидени в новия програмен период на европейските фондове 2014-2020 г. Средства за тунела, който да свързва Северна и Южна България трудно ще се намерят и от държавния бюджет.

Приоритет за управляващите в следващите години е да осигурят бюджетно финансиране на изграждането на скоростни отсечки по направлението София-Варна. Самото изграждане на тунела е на ниво разширен идеен проект, става ясно още от отговора на вицепремиера. В периода 2013-2014 г., когато беше в опозиционен депутат от ГЕРБ, Томислав Дончев многократно участваше в политически инициативи в подкрепа на изграждането на тунел под Шипка.

Добавете Вашия коментар

TOP