България заема противоположни позиции по разходи в сектора за обществения ред и сигурност в ЕС

20 Август 2017 | 18:47
0 коментара
Общество

България заема противоположни позиции по разходи в сектора за обществения ред и сигурност в ЕС, показва проучване на Евростат. От една страна, тя е първа по общи разходите в сектора, а от друга е последна по тези разходи на глава от населението.

Секторът обхваща полицейските служби, противопожарната охрана, съдилищата, затворите и научните разработки в тази област. В класацията са включени и три европейски държави извън ЕС – Швейцария, Норвегия и Исландия България оглавява класация с 2,8 процента разходи от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната – или 1,2 милиарда лева. От тях най-много са отишли за полицията и противопожарната охрана. Следват 11 държави, чийто разходи за този сектор са на равнище 2 или повече процента.

Втора след нас с немалка разлика е Словакия с 2,4 процента. Във врата й диша Румъния с 2,3 процента. На нея по петите й са Хърватия и Полша с 2,2 процента, следвани от Гърция, Унгария и Португалия с по 2,1 процента. Последни в тази група са Испания, Латвия и Великобритания с по 2 процента.

Останалите 17 държави от ЕС имат разходи под 2 процента. С най-ниски разходи в ЕС са Дания с 1,0 процента, Люксембург и Ирландия с по 1,1 процента. Извън пък ЕС Норвегия има 1,1 и Исландия 1,5 и Швейцария 1,7 процента. В същото време със своите 173 евро на човек от населението България е на последно място по този показател.

Пред нас са Румъния със 183 евро, Литва 204 евро, Унгария 230 евро и Хърватия 321 евро, Полша 247 евро и Латвия 248 евро. На върха по този показател са Люксембург с 899 евро, Великобритания 792 евро и Холандия 724 евро. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP