България търси решение на кризата от трети път: 47 НС започва работа

02 Декември 2021 | 17:20
0 коментара
Политика
България търси решение на кризата от трети път: 47 НС започва работа

На 3 декември започва работа 47-ото Народно събрание – третият и последен парламент, който българските гласоподаватели избраха в рамките на тази година. Неговата работа започва с огромни надежди за съставянето на редовно правителство, което да води страната ни през следващите месеци на тежки здравни, енергийни и икономически кризи, предаде репортер на БГНЕС.

Силви Стефанов ще открие новото НС

Първото заседание на новоизбрания парламент е свикано с указ № 284 на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. То ще започне в 9.00 часа в историческата сграда на парламента на пл. „Народно събрание“ №2.

По традиция заседанието ще бъде открито от най-възрастния депутат. Тази чест в предишните две имаше Мика Зайкова, а сега нейният колега от „Има такъв народ“ д-р Силви Стефанов.

След това депутатите ще положат клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвени листове. В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател на 47-ото Народно събрание. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председателите на парламента.

На първото заседание на 47-ото Народно събрание ще присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Стефан Янев и членовете на служебното правителство. Поканени са представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания. Към предишните президенти и председатели на Народното събрание също са отправени покани да бъдат гости на първото заседание.

7-партиен парламент

Третите парламентарни и втори предсрочни парламентарни избори се проведоха на 14 ноември. Победител стана „Продължаваме промяната“ на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, която взе 25.67% от гласовете и съответно ще има 67 мандата в новото НС.

Партията на Бойко Борисов ГЕРБ с коалиционния си партньор от СДС за втори път стана втора и ще има 59 депутати. За нея са гласували 22,74% от избирателите. Самият Борисов за пореден път отказа да бъде депутат, въпреки че бе избран за такъв.

Трети са ДПС с 13% и 34 народни представители. БСП с изборен резултат от 10,1% вкарва 26 депутата.

Победителят на изборите през юли „Има такъв народ“ на Слави Трифонов останаха пети с 9,25%, което им осигурява 25 народни представителя. На последните две места са „Демократична България“ и „Възраждане“ с 6,37% и 4,86%. Двете формации ще имат 16 и 13 депутати съответно.

Новият парламент е натоварен с важната задача да си върне доверието на обществото. За целта той трябва да повиши качеството на законодателната работа и да сведе до минимум приемането на лобистки закони и поправки в тях.

Коалиционно споразумение: ново министерство и вицепремиер

Очаква се президентът Румен Радев, който беше преизбран на този пост на изборите на 21 ноември, в кратки срокове да възложи съставянето на правителство на спечелилата най-много гласове политическа сила – „Продължаваме промяната“.

Преговорите за съставяне на ново правителство започнаха миналата седмица по инициатива на „Продължаваме промяната“, която бе домакин на серия от срещи по секторни политики – финанси, икономика, енергетика, национална сигурност, международни отношения, образование, здравеопазване и др. Бяха съставени общо 18 работни групи. В тях освен домакините бяха поканени на преговори БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

Повечето наблюдатели прогнозират, че този път ще бъде излъчено редовно правителство. В медиите вече изтече проектът на евентуалното коалиционно споразумение, което се обсъжда от четирите формации, както и тезата, че партиите са се договорили за ротационен председател на НС.

На брифинг в четвъртък обаче лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова заяви, че циркулиращите в медиите имена, спрягани за министри на левицата, не са верни, както и че тя ще бъде първия председател на 47-ото НС. "Трябва да се подпише това коалиционно споразумение и едва тогава ще започнем да говорим за имена и постове. Нищо публикувано като имена за БСП не отговаря на истината. Договорка за ротационен принцип нямаме, нито че аз ще съм председател", заяви Нинова в четвъртък без да отговаря на въпроси на медии.

Предвижда се също така създаването на министерство на електронното управление. Това най-вероятно ще бъде мегаструктура включваща много агенции и дирекции, сред които дирекция "Добро управление" и Държавна агенция "Електронно управление". Пощите и Агенцията по вписванията също могат да бъдат под шапката на новото министерство.

Ще бъде създаден и нов вицепремиерски пост. На негово подчинение ще бъдат Агенцията по горите и Дирекция "Национална служба за защита на природата", които в момента са съответно в МЗХГ и в МОСВ.

Предвижда се също така размествания на агенции и дирекции. Така например ДАБЧ и Дирекция „Вероизповедание“ трябва да преминат от МС към МВнР. Агенция "Пътна инфраструктура" ще се премести от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в Министерството на транспорта. Към Министерството на финансите пък преминават дирекция "Централно координационно звено" и изпълнителна агенция "Сертификационен одит на средствата от Европейските земеделски фондове" от министерството на земеделието.

Дали тези промени наистина ще бъдат реализирани, ще стане ясно след като официално бъде обявен окончателният вариант на споразумението. Очаква се това да стане преди първото заседание на 47 парламент. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP