България се преклони пред Ботев и героите, загинали за свободата ни

02 Юни 2019 | 14:50
0 коментара
Култура

Точно в 12.00 ч. в цялата страна прозвучаха сирените в памет на загиналите за свободата на България.

Сирените за деня на Ботев за първи път се използват през 1948 г., когато се отбелязва 100-годишнината от рождението му.

В продължение на 2 минути пешеходци, автомобили и автобуси спряха в знак на почит пред подвига на Христо Ботев и хилядите герои, дали живота си за Свободата на България.

 Стотици граждани и гости на столицата се събраха в Борисовата градина, за да отбележат 2 юни - Деня на Христо Ботев и загиналите герои за свободата на Родината. На официална церемония пред паметника на поета и революционер те се преклониха пред героя, превърнал в едно поезия и жизнен подвиг.

Пред събралото се множество слово произнесоха поетите Здравка Евтимова и Никола Инджов, а деца от столични училища прочетоха свои стихотворения, посветени на Ботев.

Под звуците на химна на България, изсвирен от представителния гвардейски духов оркестър, политици и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на героя и с минута мълчание отдадоха почит на неговата саможертва.

 Да почетат делото на Христо Ботев в Борисовата градина дойдоха духовни, политически лица и граждани. На церемонията присъстваха още зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов и Белоградчишкия епископ Поликарп.

Венци и цветя пред бюст-паметника на Ботев бяха поднесени от името на президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, омбудсманът Мая Манолов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и др.

Добавете Вашия коментар

TOP