България плаща до 250 бона на загинал в рейса-ковчег

25 ноември 2021 | 11:24
1 коментара
България плаща до 250 бона на загинал в рейса-ковчег

След жалейките идва ред на търсенето на справедливост за близките на загиналите в свирепата пътна катастрофата на АМ „Струма“. До 250 000 лева обезщетение на загинал може да присъди съдът, ако се докаже, че пътят е причина за гибелта на десетките души в рейса-ковчег.

"Вината за настъпилото събитие е комплексна, както на шофьора на автобуса, така и на инфраструктурата, изградена в района на катастрофата", казва адвокат Николай Димитров.

Според него на първо четене водачът не се е съобразил с пътната обстановка и намалената видимост. Но от друга страна може да се докаже и вина в изградения път и неговото поддържане. Така лесно може да се направи аналог с трагедията от Своге, където загинаха 20 души. Защото и там са били установени проблеми в пътя и по-точно в неговото проектиране.

Близките на загиналите може да предявят претенция за обезщетения за неимуществени вреди. „Казусът е сложен, защото броят на загиналите е огромен, а лимитите на застраховката „Гражданска отговорност“ на автобуса в Македония са ограничени и няма да успеят да покрият всички претенции на наследниците“, смята адвокат Димитров. Изчисленията показват, че парите от застраховката няма да стигнат дори за една десета за покриване на претенциите. Така ако се докаже съвина на родната Агенция „Пътна инфраструктура“ и застрахователя на автобуса най-вероятно всички наследници ще предявят претенции към пътната служба, защото държавата ни е много по-платежоспособна. Експерти от български застрахователни дружества коментираха пред „Монитор“, че се очаква сумата да достигне поне 25 млн. лева.

Между 200 000 и 250 000 лева иск може да предяви всеки един от родителите на починало дете в катастрофата. Осиротелите пълнолетни деца може да получат до 200 000 лева за загубен родител, за починал брат, сестра, баба или дядо сумата е около 50 000 лева.

Често пътната служба е била осъждана за неподдържане на даден участък и заради лошо изграждане на пътя, показва съдебната практика. Гражданските дела може да продължат около година и половина, а наказателното ще е по-дълго. По информация на „Монитор“ няколко големи български кантори вече са предложили съдействие на македонското правителство за защита на интересите на близките пред българския съд.


Адвокат Горанов публикува:
26 ноември 2021 | 22:58
Почвате с простотийте ,първо автобуса е бил нередовен ,второ лесно не се доказва такава вина По същата логика 20години никой не е ударил тази мантинела и сега някакъв се ударил и проблем Пък тази борца по БТВ къде филосов фства всеки ден не мога да я понасям Като е толкоз ербаб да намери пари да смени маркировките и знаците!! Само бля..бля...,,жалко за пострадалите!!! Всичко ни е наред в държавата само магистралите са проблем !!! Всеки да спазва ограниченията и да бъде по внимателен при мокро време и ще бъде всичко наред !!

Добавете Вашия коментар!