България няма да връща парите на ЕС за АМ "Струма"

26 Януари 2020 | 16:22
0 коментара
Бизнес

Решението на България да оттегли кандидатурата за европейско финансиране на участъка на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле на 15 януари беше внезапно и странно.

Все пак става дума за стотици милиони евро, необходими на страната да завърши трасето до Гърция. Решението беше съобщено точно в деня, в който държавата трябваше да изпрати отговори на забележките, които Европейската комисия (ЕК) отправи по апликационната форма. От официалното писмо на ЕК до българските власти става ясно, че изпратените документи са необмислени или сгрешени.

“Рядко съм виждал толкова строго посочване на недостатъците в проект”, каза Даниел Попов от Коалиция “Да спасим Кресненското дефиле” по време на пресконференция във вторник. Това е последната отсечка от магистралата, чието строителство не е започнало и за нея няма осигурено финансиране. Добрата новина все пак е, че няма да връщаме пари за вече построената част от пътя между София и Гърция. “Предишните лотове на магистрала “Струма” се финансират като отделни големи проекти. Завършването на всеки от тях се разглежда независимо от другите. Ето защо няма задължения за България да върне финансовата подкрепа от ЕС за тези, които са завършени”, отговориха от комисията на “Капитал”.

Лошата новина е, че построяването на лот 3.2 през Кресненското дефиле е още с неясно бъдеще. Първият въпрос е дали проектът в настоящия си вид не нарушава европейското законодателство. Второ, ако е така, финансирането от Европа за проект, който струва над 1 млрд. лв., хич не е сигурно, а и ни грози риск от наказателни процедури.

“И към момента няма ясна цена за лот 3.2”, припомни Петко Ковачев от “Да спасим Кресненското дефиле”. Той цитира анализ “Разходи и ползи” на Агенция “Пътна инфраструктура (АПИ) за въпросния участък, който по думите му е първият документ с конкретни сметки и е от 2018 г. В него е посочено, че избраният от правителството вариант – с използване на Е-79 в едната посока и нов път в другата, построен източно от дефилето, струва 415 млн. евро. Това е фаворитът на правителството и за него има обявени две обществени поръчки.

Ако целият път е извън пролома, той ще струва 603 млн. евро, а дългият тунел щеше да е 743 млн. евро.

“Само година по-късно, през 2019 г., когато се подава апликационната форма, виждаме, че лот 3.2 във варианта на правителството вече е 649 млн. евро. За една година неизвестно как и защо и кое е станало по-тежко за финансиране”, каза Ковачев. Високата цена беше един от основните аргументи държавата да подкрепи вариант с две разделени платна, едното от които си остава в дефилето.

Част от поръчката за лот 3.2 обаче вече е спечелена, но с 63 млн. лв. над прогнозната цена.

Добавете Вашия коментар

TOP