България иска помощ от Италия за разследването на боклука, издирват двама македонци

19 Януари 2020 | 08:36
0 коментара
Общество

Прокуратурата в Бургас е започнала разследване за нерегламентиран внос на 20 контейнера с италиански отпадъци на пристанището в Бургас, стопанисвано от „БМФ Порт – Бургас“ ЕАД. Товарът е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни. Това съобщиха от прокуратурата в Бургас в събота сутрин.

Междувременно и днес на пристанище Варна-Запад разследващите продължават да отварят контейнерите с нерегламентирано внесен боклук от Италия.

Получател на товара е българското търговско дружество „Блацион“ ООД, със седалище и адрес на управление в гр. София. Негови управители са македонските граждани Блаже Христовски и Горан Ангелов.

Получателят – „Блацион“ ООД, е същият, заради който районната прокуратура във Варна образува досъдебно производство за 25 контейнера със съмнителни отпадъци от Италия, открити на пристанище „Варна-запад“.

Прокуратурата във Варна е поискала съдействие от италианските власти да предоставят информация за фирмата – изпращач „Дентиче Пантелоне” със седалище в Авелино, съобщи наблюдаващият прокурор. Установява се също дали собствениците на фирмата – получател – македонските граждани Блаже Христовски и Горан Ангелов, живеят на територията на нашата страна, или ще бъдат издирвани със съдействието на Северна Македония. Съдружниците им Ецио Боче и Винченцо Трассари ще бъдат търсени по линия на международното сътрудничество.

Италианската компания е основана през 1984 г. и се специализира в рециклиране и повторната употреба на отпадъци, депониране на твърди индустриални отпадъци и преработка на пластмаса. Според сайта на компанията това става възможно с инсталирането на полуавтоматична система за работа.

Доставката е била за фирма “Блацион” ООД, но към момента няма задържани. Българската компания получател е регистрирана като дружество с ограничена отговорност, а сред дейностите в портфолиото се посочват събиране, преработка и търговия с битови отпадъци.

25-те контейнера са пристигнали в страната на 9 октомври миналата година с разрешение да останат на пристанището 90 дни. След изтичането на този срок собственикът им не ги потърсил, прокуратурата започна досъдебно производство и проверка на съдържанието на товара. Освен описаните пластмаса и каучук, в тях има дрехи, играчки и битови уреди.

За ресор „отпадъци“ в екоминистерството отговаря Николай Кънчев, който заема поста от квотата на ВМРО. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP