Българин с адвокатски права участвал в схема за пране на венецуелски пари

13 Февруари 2019 | 13:13
0 коментара
Криминално

Български гражданин с адвокатски права е участвал в схема за банкови преводи от Венецуела към банка в България и последващо превеждане на парите към банки в други държави, с цел финансиране на дейности като закупуване на храни и функциониране на спортна федерация.

Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров след извънредна среща в Министерския съвет между премиера Бойко Борисов и американския посланик Ерик Рубин.

Службите на двете държави обменят информация във връзка с разследването на канала за банкови преводи, а ДАНС вече проверява банката у нас, в която българският гражданин е разкрил адвокатска доверителна сметка с подсметки, от които постъпилите от Венецуела пари се трансферират в други държави.

Паричните преводи към банката са правени от държавни петролни компании във Венецуела, но все още не е ясно за какъв период назад е действала тази схема. Освен конкретната банка, ДАНС ще проверят и всички останали банки у нас за преводи от Венецуела. Когато има пълна картина на направените преводи, ще се реши, дали да се предприеме наказателна процедура за пране на пари, обясни Цацаров.

По думите му титулярът на сметката пребивава в различни държави и към момента не е в България.

Добавете Вашия коментар

TOP