Българин е ранен в сблъсъци между демонстранти в Германия

28 Август 2018 | 07:46
0 коментара
Общество

 Демонстрации за втора поредна вечер се проведоха в германския град Кемниц. Стотици крайнодесни, както и техни противници излязоха на митинги, а полицията наложи засилени мерки за сигурност, за да бъдат избегнати сблъсъци.

Полицията съобщи, че 30-годишен българин е бил хванат и заплашван по време на размириците в неделя. Българинът е сред чужденците, подали оплакване в саксонската полиция при вчерашните размирици в източния германски град Кемниц (федерална провинция Саксония), съобщават местни медии.

Сънародникът ни е бил заплашван и бит от местен жител. Афганистанец и сириец са другите двама, подали жалби в полицията срещу крайнодесни, които са ги гонили и били из улиците на Кемниц. До безредиците се стигна, след като рано вчера германец бе наръган с нож и почина от раните си.

За убийството бяха задържани двама имигранти от Сирия и Ирак. След убийството в центъра на Кемниц на протест срещу престъпността сред мигрантите се събраха около 800 души, включително и ултрадесни.

Последва демонстрация от няколкостотин футболни хулигани и привърженици на партията "Алтернатива за Германия". На разпространени записи от протестите след убийството се вижда как крайнодесни преследват и нападат хора, изглеждащи като чужденци, сред които е бил и българинът. В отговор тази вечер в Кемниц се събраха около 250 привърженици на крайната левица с антифашистки лозунги. Стигна се до сблъсъци с десни радикали, но полицията овладя напрежението.

Германското правителство категорично осъди поведението на крайнодесните екстремисти и обяви, че в страната няма място за групи, които сеят омраза и нетолерантност по улиците. Канцлерът Ангела Меркел осъди действията им и каза, че подобни отмъстители нарушават закона и няма да бъдат толерирани. /БГНЕС/Билд/ТАСС

 

Добавете Вашия коментар

TOP