Българи масово отказват резервации за Гърция

06 Юли 2020 | 15:32
1 коментара
Общество

Българи, румънци и сърби масово се отказват от почивките си в Гърция, пише сайтът voria.gr.

Най-засегнати са хотелиерите от Тасос и Самотраки и те се опасяват, че редовните им гости това лято ще изберат други страни за отпуските си.

Причината са опашките на на границата при Кулата.

Президентът на Асоциацията на професионалистите в Самотраки Янис Глиниас призова за отваряне на граничния пункт Маказа-Нимфея и там да се монтира същата техника, каквато има и на Кулата-Промахон. „В противен случай ще имаме отлив от туристи към други райони и евентуално към други страни“, предупреждава браншовикът, цитиран от гръцкия сайт. Той подчертава неудобството, което изпитваха в средата на седмицата румънците и част от българите решили да отидат на Самотраки, защото ще трябва да обикалят над 200 км, за да стигнат до Кулата.

По данни на нашето външно министерство освен на ГКПП Кулата за влизане в Гърция се пропускат всички видове превозни средства за влизане още и на пунктовете Ивайловград и Капитан Петко войвода. На ГКПП Илинден се пропускат към Гърция само товарни автомобили и сезонни работници с договори. На ГКПП Маказа се пропускат леки коли и микробуси до 3,5 тона.


Хотелиерите от двата острова в Бяло море смятат, че е проявена небрежност относно функционирането на граничните пунктове. Те припомнят и за големия брой граждани от България и другите й съседни балкански страни, които в минали години всяко лято са идвали там на почивка. Търсенето засега от страна на западноевропейците е анемично, отчитат от туристическия бранш в Северна Гърция.

Заради коронавируса хотелите в Тасос били пълни само на 20%, заради резервации направени още през февруари. Сега вече хората предпочитат да ангажират нощувките си в последната минута, твърдят местни хотелиери.

Източници на „Монитор“ на остров Тасос обаче твърдят, че летовниците и от България там в момента са не много по-малко, спрямо други години. Подобно е положението и на другите курорти около Кавала. Българка имаща хотел на гръцкия остров Евбея пък каза, че там нашенците и румънците са дори повече от миналото лято, особено любителите на сърфирането.

Добавени коментари

Селянин публикува:
06 Юли 2020 | 16:47
Ако тази върволица от километрични опашки е от "отказване" на резервации, какво ли ще е ако нямаше отказване?!

Добавете Вашия коментар

TOP