Бъдещето чука на вратата, ето кои професии ще са най-търсени

05 Септември 2016 | 09:46
0 коментара
Общество
Бъдещето чука на вратата, ето кои професии ще са най-търсени

Онези, които сега завършват училище със сигурност се замислят не само над въпроса каква професия да изберат, но и кои ще бъдат професиите, които тепърва ще се появят и ще бъдат най-търсени в близко бъдеще, като тук по-специално се визират новите човешки дейности, което още не са се появили. Интepecнa пpoгнoзa за това нaпpaви Місrоѕоft в изcлeдвaнe, пpoвeдeнo cъвмecтнo c Тhе Futurе Lаbоrаtоrу и в него се посочват 10 нaй-пepcпeĸтивни пpoфecии в близĸo бъдeщe – ĸъм 2025 гoдинa.Πoвeчeтo oт нaй-тъpceнитe пpoфecии щe бъдaт ca cвъpзaни c нayĸaтa и биoтexнoлoгиитe. Cлeд дeceт гoдини пoпyляpни щe cтaнaт, нaпpимep, cпeциaлнocти ĸaтo apxeoлoг нa ĸocмичecĸи бoĸлyци, дизaйнep нa виpтyaлнa peaлнocт и aдвoĸaт пo технологична етика.
Oщe пo-eĸзoтичнo звyчaт пpoфecии oт poдa нa биoxaĸep фpийлaнcъp, cпeциaлиcти пo чoвeшĸa пaмeт и мoзъĸ, цифpoв ĸoмeнтaтop нa ĸyлтypaтa или пъĸ дизaйнep нa чacти oт чoвeшĸoтo тялo.

Cpeд пo-cтaндapтнитe пpoфecии ca инoвaтopи в бaтepиитe, cпeциaлиcти пo ІоТ (интepнeт нa нeщaтa), ĸaĸтo и cтpaтeзи пo възcтaнoвявaнe нa дивaтa пpиpoдa.
Mнoгo oт cпoмeнaтитe пpoфecии вce oщe нe cъщecтвyвaт, нo aвтopитe нa aнaлизa нa Місrоѕоft cъвeтвaт млaдитe xopa внимaтeлнo дa paзглeдaт пyблиĸyвaния cпиcъĸ, aĸo иcĸaт дa cи пoдcигypят бъдeщeтo.

Една от най-интересните професии, които предстои да се развиват е космически екскурзовод. Преди около половин година бившият астронавт на НАСА Дон Томас направи прогноза, че истинският, достъпен на много хора космически туризъм може да се появи след десетина години. По това време освен технологични специалисти в космическия отрасъл ще се развият и нови професии, като една от тях със сигурност ще бъде тази на космическия екскурзовод. Това ще бъде човекът, чиято задача ще се заключава в това да направи пътешествието в околоземна орбита безопасно и интересно. Той ще бъде човекът, който познава координатите на хиляди спътници и елементи от космическия боклук, той ще трябва да рисува маршрути за посещаване на най-интересните места.

За всички онези, които ще изберат комфортното пребиваване на дивана и ще следват нагласата на средностатистическия земен геймър, каквито в съвременността съвсем не липсват, ще се развива друга професия, която ще "обгрижва" тази част на обществото - дизайнер на виртуална реалност. След десетина година специалистите по създаване на виртуална реалност ще имат едно от най-добрите перспективи на трудовия пазар. Тези дизайнери ще бъдат пионери на тази индустрия и ще станат част от екипите, които ще се посветят на създаването на нови средства за развлечение, работа и обучение. Дори днес само в Китай има повече от 200 нови компании, които се специализират в разработките, свързани с виртуалната реалност. През последните две години търсенето на подобни специалисти на пазара е нараснало с 800%. Смята се, че тук главна роля ще играят експерти, съчетаващи опит в областта на гейм-дизайна, архитектурата, градския дизайн и ландшафтната архитектура.

С развитието на технологиите, разбира се, ще има и професии, които ще останат в миналото и ще бъдат заменени от роботи, които в следващото десетилетие все по-активно ще навлизат в живота на човека. Според прогнозите на Bank of America и Merrill Lynch в близките пет години капиталицазията на световния пазар на роботехниката ще достигне 153 милиарда долара, като 70 милиарда от тях ще отиват за разработки в областта на изкуствения интелект. Заедно с това ще се появи и ще започне да се развива професията, която урежда и съветва отношенията между роботите и хората - юрист по технологична етика. Те също така ще запознават роботите с особеностите на човешкото поведение, така че технологиите и хората да не си пречат, а да си помагат.

Също така с развитието на технологиите се наблюдава стабилна тенденция на стремеж за по-голяма визуализация на комуникациите. В средата на 20-те години на този век компаниите ще има все по-голяма нужда от мултимедийни артисти, специалисти по анимация и илюстратори, за да си осигурят достъп до по-голяма аудитория. Специалистите по визуалната комуникация ще трябва да съчетават умения в областта на музиката, обектно ориентираното програмиране и допълнена реалност, като условно име на професията е дигитален коментатор в областта на културата.

Програмното осигуряване с отворен код и безграничните възможности на интернет вече направиха достъпно участието на милиони хора в сериозни научни изследвания. Това дава перспективи в развитието на т.нар. "гражданска наука" (Citizen science), в която откритията се правят от любители, а не професионални учени. Днес са все по-чести случаите, когато сложните технологични и медицински задачи се решават с помощта на краудсорсингови изчисления, а хората, които ги извършват се наричат биохакери-фрилансъри.

Например съществува проект с отворен изходен код CRISPR днес се използва от хиляди учени, които си сътрудничат в търсенето на средства за борба с депресиите, шизофренията, аутизма и Алцхаймер.

Друга професия, която все повече ще се развива е анализатор на данни в т.нар. "интернет на вещите" . Според прогнозите след 10 години много домакинства и офиси ще бъдат свързани в мрежа от милиарди прибори и устройства, като се започне от пералнята и хладилника и се стигне да системите за контрол на енергията.
Изследванията в тази област показват, че капитализацията в тази област на промишлеността е била 1,9 трилиона долара през 2013 г., а през 2020 г. ще достигне 7,1 трилиона долара. Само във Великобритания до 2020 г. ще бъдат необходими 182 000 анализатори на данни в областта на интернета на вещите.
Интересни перспективи има и професията на оптимизатора на мозъчната дейност. Тези хора ще използват разработените компютърни интерфейсове, позволяващи на хората за обработват и запазват мислите си, спомените и дори мечтите. Това ще позволява оптимално да се използва претовареният с информация мозък на потребителите, като важните неща ще се запазват извън него.

Постоянното нарастване на използването на природните ресурси може да доведе до изчерпването им към 2025 г. В много градове и промишлени зони ще нарасне търсенето на хора, които са в състояние да възстановят първоначалния облик на тези територии - специалисти по възстановяването на природата. Те ще бъдат призовани да създават отново флората и фауната, изчезнали в тези региони преди много години. Благодарение на тях ще стане възможно съживяването много изоставени индустриални обекти, като заводи и мини.

С постепенното изчерпване на традиционните енергоносители все повече ще нараства интересът към алтернативни източници на енергия. Във връзка с това ще има все по-голяма нужда от хора, способни да оптимизират производството, използването и съхраняването на слънчевата и вятърната енергия във всяко конкретно домакинство и това ще бъдат специалистите по икономично използване на енергията.

В близките 20 години успехите на биоинженерството ще увеличат продължителността на живота на хората до 100 години и активно ще се присаждат органи и тъкани. Тези специалисти, които имат съответните знание в областта на дизайна и биологичното инженерство, ще помагат на хората при моделирането на идеалното според техните представи тяло и ще заменят частите му за подобряване на физическото състояние е външен вид.
Заедно с появата на нови професии ще изчезват стари, от които вече няма да има нужда – след тях специалистите посочват пощенските служители, фермерите, касиерите, библиотекарите, таксиметровите, автобусните шофьори и тираджиите.

Източник "Монитор"

Добавете Вашия коментар

TOP