Бурята над София взе жертва! Днес жълт код за силен вятър и гръмотевици в 10 области на страната

03 Август 2019 | 09:47
0 коментара
Общество

Един мъж загина, а жена е в тежко състояние след снощните бури. Инцидентът е станал около 22:40 ч. край водоем в близост до село Долни Богров, София област, съобщиха за NOVA от Спешна помощ. Жената е откарана в болница "Света Анна".

Днес жълт код за вятър и гръмотевици е в сила за 10 области на страната,

а само за вятър – в 8, сочи справка на сайта на НИМХ. Предупреждението за вятър с гръмотевици е валидно за областите Видин, Монтана, Враца, Русе, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Добрич и Варна. В тези области се очаква да има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Има условия за градушки. Очакваните количества дъжд са 20-25 л/кв.м, на места до 30 л/кв.м.

Ще духа вятър от запад-северозапад със средна скорост 14-19 м/с и пориви до 24 м/с. В Добрич и Варна се очаква силен вятър и по морето. 

Жълт код само за вятър има в областите Плевен, Ловеч, София област, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Габрово и Велико Търново. Ще духа северозападен вятър със средна скорост 14-19 м/с и пориви до 24 м/с. 

Жълт код само за гръмотевици е обявен за област Бургас. Там се очакват краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Има условия за градушки. Количествата дъжд ще са 20-25 л/кв.м, на места до 30 л/кв.м.

В съботния ден над цялата страна ще се развива купесто-дъждовна облачност

и на много места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици и временно усилване на вятъра, съобщи за Агенция "Фокус" дежурният синоптик Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология. На отделни места, главно в източните райони ще има значителни количества и градушки.

След обяд от северозапад валежите ще спират и облачността ще се разкъсва. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина временно до силен и с него ще нахлува хладен въздух.

Максимални температури между 27° и 32°, в югоизточни райони до 35°, в София около 27°.

Над Черноморието

ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще има условия за градушки. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър, който до края на деня ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. Максимални температури на въздуха: 28°-30°. Температурата на морската вода е 27-28°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

Над планините

ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни, на места интензивни валежи дъжд с гръмотевични бури. Ще има условия за градушки. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е силен. Максимална температура на 1200 метра около 23°, на 2000 метра около 15°.

Източник: NOVAАгенция "Фокус"

Добавете Вашия коментар

TOP