Бурният вятър отнесе оранжериите в Санданско и Петричко

26 Септември 2018 | 20:37
0 коментара
Общество

Всяка втора оранжерия с найлоново покритие в санданските села Вълково, Струма, Лебница и Рибник, община Петрич, е пострадала от бурния вятър, който се разрази през последните два дни. Напълно са разрушени оранжериите на земеделските производители Стойчо Николов, Костадин Спасов, Стоян Илиев, Ангел Иванов, Георги Борисов, Румен Ризов и други.

„Насажденията от корнишони и краставици са унищожени. Листата и зеленчукът са попарени все едно от слана – разказа К. Спасов. – Загубите са всички нас са двойни. От една страна, загубихме реколтата, от друга – ще трябва да инвестираме в найлон. За покриване на един декар оранжерии са необходими 1000 лева. Не си заслужава сега да инвестираш в найлон, защото зимата чука на вратата. Времето също е срещу нас, сега не можем да покриваме оранжериите, защото духа силен вятър, ако не спре до ден-два, всичко отива на вятъра”, жалва се Спасов. „Срещу природата никои не може да се бори, когато дава, дава, когато взима, взима”, допълни той.

Пряк свидетел на бурния вятър, наподобяващ повече на смерч, станал зелечукопроизводителят Васил Петров. „Беше страшно откъм с. Вълково, по поречието на Струма към село Струма се виждаше огромно кълбо, което се придвижваше с много бързи темпове. Само за 5-6 минути измина около 5 километра. Завъртя се, както съм гледал тайфуните по телевизията. Беше страшно, вятърът бе със 120 километра в час. Премина и разкъса всичко, което е с малки дупки и пукнатини по найлона. Щетите за всички са големи. Но след като нямаме застраховка на имотите си, загубите са за наша сметка”, каза В. Петров. „За щастие няма пострадал човек, това е най-важното, всичко друго е поправимо”, допълни той. в. Струма

Добавете Вашия коментар

TOP