Бум на Ковид-19 в симитлийското село Долно Осеново, сред заразените кметска деловодителка и джипито, 70-г. жена почина

28 Юли 2020 | 07:52
0 коментара
Общество

Възрастна жена от симитлийското село Долно Осеново с коронавирус почина в реанимация на благоевградската болница. Пациентката, която е около 70-годишна, е била приета миналата седмица с двустранна бронхопневмония и положителна проба за Ковид-19. Жената, която е имала придружаващи заболявания, е била поставена на апаратна вентилация, но състоянието й се влошило и издъхнала.

В село Долно Осеново прогресивно расте броят на заразените с коронавирус, което се очертава като огнище. Кметът Бисер Сегменов заяви, че не знае точната бройка на хората с коронавирус, но сред тях е неговата деловодителка. Жената не се чувствала добре от известно време и накрая се оказало, че е с вирусна пневмония, и е приета в болница. Преди две седмици в селото е имало сватба и се е допуснало струпване на повече хора, добави кметът.

В селото се провежда дезинфекция в кметството и главните улици, за ситуацията е уведомена общинската управа в Симитли.

През последните дни повечето от новоприетите пациенти са от селото. Трима бяха приети в инфекциозно отделение миналата седмица, други двама в тубдиспансера. През почивните дни са постъпили още заразени, сред тях е и общопрактикуващият лекар на селото.

В инфекциозно отделение има 16 болни, като там се поддържа постоянна висока бройка, тъй като има непрекъснато текучество. Вчера там е преместен възрастен пациент с инсулт от неврологично отделение, който се оказал с положителна проба за коронавирус.

Неврологично отделение е затворено за дезинфекция. Във вътрешно отделение се лекуват деветима пациенти, като трима от тях са от село Долно Осеново. Две жени от селото са в интензивното отделение, едната от които почина. Четирима има и в тубдиспансера от общо 8 болни, които са приети за лечение с пневмонии в резултат на коронавирус.

„Тази болест няма да си тръгне скоро, няма да има и ваксина в близко бъдеще. Трябва да свикваме с нея, както с другите вируси. Само не знам наесен какво ще стане, като започнат сезонните заболявания. Къде ще се лекуват другите хронично болни? Откъде ще намерим лекари и медици…“, недоумява началникът на общинската Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания д-р Петър Георгиев.

Капацитетът на леглата в бившия тубдиспансер е 10 броя, които очаква до края на деня да се запълнят. За последното денонощие има регистрирани 20 нови случая на коронавирус в Благоевградска област, която продължава да държи трето място в страната по брой заразени през последните дни.

Днес се предвижда заседание на областния щаб за борба с коронавируса, на което ще се обсъждат противоепидемични мерки съобразно ситуацията.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP