БСП внесе вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“ в сектор „Здравеопазване“.

Това е третият вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“. Социалистите сами внесоха искането без да провеждат консултации с другите политически формации.

От столетницата проведоха редица срещи с лекарски и пациентски организации, с Националното сдружение на общинските болници, с представители на общопрактикуващи лекари, на групите от хора, засегнати, както от сегашното състояние на здравеопазването, така и от бъдещата реформа, която предлагат ГЕРБ. Днес преди внасянето на вота, председателят на НС на БСП Корнелия Нинова, членове на ИБ на БСП и народни представители от ПГ на „БСП за България“ се срещнаха с представители на Българския лекарски съюз в централата на партията.

За пореден път ставаме свидетели как БСП живеят в друга държава, друга паралелна вселена. Това каза депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

Според него БСП са можели да си зададат въпроса и да си направят простата сметка колко пари правителството на „Борисов“ 3 са дали повече за здравеопазването и за реформирането на здравноосигурителната система в България. „Колко болници високотехнологични бяха открити, преоборудвани, колко пари се дадоха за разкриването на нови онкологични отделения и за лечението на онкологичните заболявания на българите”, каза той. Александър Иванов посочи и процедурата, която тече за линейките за Бърза помощ.

Обявената реформа от МЗ търси широк консенсус. „ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са единственото правителството до момента, което признава, ангажира се с тези проблеми и цели и е приело приоритет подобряването на здравния достъп, на здравната системата за българските граждани”, каза той.

„Внесохме мотивите за вота, всички сме се подписали. С този вот искаме оставката на правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти за това, че не искат и не могат да се справят с катастрофалното състояние в сектор здравеопазване”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Първият вот на недоверие беше внесен от БСП в началото на годината на тема „Корупция“, а вторият през юни - в сектор „Сигурност“. И двата не успяха да минат през Народното събрание.

Преди да внесат подписите с искането, през изминалата седмица от левицата проведоха няколко срещи със съсловните организации от сектора, а в понеделник - и с представители на Българския лекарски съюз. Самостоятелно социалистите разполагат със 79 депутати, които не са достатъчни, за да свалят правителството.

Партиите в управлението няма да подкрепят вота. Все още не е ясно каква ще е позицията на ДПС по вота. Но дори и техните 25 депутати да подкрепят искането на БСП, вотът няма да мине.

„С този вот искаме оставката на ГЕРБ и „Обединени патриоти” за това, че не искат и не могат да се справят с катастрофалното състояние в сектор „Здравеопазване”. Ние си даваме сметка, че със 79 гласа няма как да падне кабинетът. Важното на този вот е да установи първо, че наистина състоянието е катастрофално; второ – че те не искат и не могат да се справят и трето – да се види, че има алтернатива”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.