БСП в парламента: Учебната година ще започне с недостиг на 3000 учители и назначени 1000 неправоспособни

14 Септември 2017 | 10:05
0 коментара
Политика

Учебната 2017-2018 година ще започне с недостиг на 3000 учители и назначени 1000 неправоспособни. Това заяви в декларация от името на ПГ на БСП Ирена Анастасова по повод 15-ти септември.

„Усещането на 15 септември на народните представители трябва да е за дълг и отговорност пред бъдещето на най-ценния капитал - децата на България. В нашата Република основните правила се задават тук в парламента, защото от начина, по който определяме законовата рамка в образованието зависи съществуването на тази учебна система. На този 15 септември Законът за предучилищното и училищното образование вече има своята едногодишна история, но няма анализ за ефекта от него“, посочи депутатът от БСП.

Анастасова изтъкна, че повечето от стандартите на закона се приемали месец, два, три пет след влизането му в сила. За това кратко време станало ясно, че системата не е подготвена както трябва за този експеримент.

„Ако някой днес твърди, че начинът, по който беше въведен законът, не предизвика хаос, значи или не познава системата, или си затваря очите. Как училищата ще подготвят учебната година при наредби, които са като плаващи пясъци“, посочи тя.

„Необходим е преглед на учебните програми и планове, с цел отстраняване на проблемите. Училището продължава да възпроизвежда социално неравенство. Анастасова отчете, че броят на напусналите учебната система е висок. През миналата учебна година 8 % от съответния набор не се е записал в 1 клас, почти 20 % в 5-ти клас. Успехът е възможен само, ако има ефективни мерки за преодоляване на бедността. България е на едно от първите места в Европа по детска бедност“, се посочва още в декларацията на БСП. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP