БСП с трети опит да събори кабинета „Борисов 3“

19 Октомври 2018 | 08:12
0 коментара
Политика

 Депутатите започват днес работа с разискванията по внесения от БСП вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“.

Този път от опозицията настояват за падането на правителството на Бойко Борисов с аргумента, че то се е провалило в политиката си в сектор „здравеопазване“. Това е третият вот на недоверие срещу кабинета от началото на мандата му, като темите на първите два бяха свързани с противодействието на корупцията и политиката по сигурността.

От БСП внесоха вота сами, без да провеждат консултации и да търсят подкрепа от други политически сили, но обсъдиха състоянието на сектора с редица лекарски и пациентски организации. В мотивите си опозицията посочва, че политиката на коалиционното правителство между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ не само, че не допринася за решаване на проблемите на българското здравеопазване, но и ги задълбочава.

Според тях тази политика може да бъде определена като „хаотична и неадекватна“.

Освен това БСП обвинява ГЕРБ и в непоследователност, а за аргумент им служи кадровата политика на техните правителства. За годините, в които са на власт, както и в двата служебни кабинета на президента Плевнелиев, са се сменили цели 9 министри на здравеопазването и 8 управители на НЗОК.

Според социалистите здравната система на страната функционира неефективно, разходите за здраве непрестанно се увеличават, а спрямо пациентите се е установила трайна тенденция за дискриминация на финансов признак. Критики бяха отправени и към предлаганата от министър Кирил Ананиев реформа в сектора чрез промяна в здравноосигурителния модел, която още е в процес на обществено обсъждане. Управляващите обаче са на друго мнение.

Според тях БСП единствено критикуват, но без да предлагат никаква алтернатива, а в този смисъл внесеният от тях вот на недоверие изглежда като обикновено заяждане.

„Преди да търсят противопоставяне в сектор „здравеопазване“, нека първо си спомнят какъв е техният принос за неговото развитие“, призова зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в един от многото си коментари по темата. В навечерието на вота политическата обстановка остава усложнена.

Конфликтът в парламентарната група на „Обединени патриоти“, който тлееше още от лятото, продължава с пълна сила, а от НФСБ свалиха доверието си от председателя ѝ Волен Сидеров. Причина за това станаха публичните му изяви, както и появилите се надписи на партийната телевизия на „Атака“.

В тях Сидеров обвини вицепремиера Валери Симеонов, че е „човек на Сорос“, а той му отвърна, че е „проводник на руските интереси“. Преди вота на недоверие разединение се наблюдава и в редиците на БСП. Повод за това е поредната престрелка на провелото се задание на Националния съвет на партията, когато открито лидерът Корнелия Нинова бе обвинена във вземане на еднолични решения. Последно тя бе критикувана за смяната на главния редактор на партийния вестник „Дума“, а срещу нея бе организирана и подписка.

В последствие пък Нинова и Изпълнителното бюро отговориха с писмо до членовете на пленума. Съгласно правилника гласуването на проекта за решение за вот на недоверие към правителство ще проведе не по-рано от 24 часа от приключване на разискванията. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP