Пълен обрат по искането на БСП за референдум по Истанбулската конвенция. От партията мислят да променят въпроса, на който да отговарят избирателите, предаде NOVA.

"Преформулирахме въпроса. Въпросът за референдума, който предложихме днес е "Против ли сте ратифицирането на така наречената Истанбулска конвенция?", обясни депутатът от БСП Георги Свиленски. 

От ГЕРБ пък имат намерение да питат Конституционния съд дали конвенцията противоречи на Конституцията.

​В края на миналата седмица парламентарната група на БСП внесе в деловодството на Народното събрание искане за провеждане на референдум с въпрос "Трябва ли българският парламент да ратифицира Истанбулската конвенция?". 

Преди седмица гласуването на Истанбулската конвенция в парламента беше отложено за неопределено време. Целта - обществото да се информира за същността на конвенцията, да се убеди, че тя е в негов интерес и в крайна сметка да се постигне обществено съгласие по тази проблематична тема.

От левицата са убедени, че провеждането на един референдум и предшестващата го обществена кампания и дискусия, ще даде отговор на многото въпроси, които текстовете в конвенцията породиха.