БСП разкритикува името Северна Македония

13 Юни 2018 | 12:33
0 коментара
Политика

БСП разкритикува последния вариант за ново име на република Македония.

"Признаваме западната си съседка под името Република Македония, но Република Северна Македония е географска позиция", коментира в кулоарите на парламента социалистът Кристиан Вигенин.

"Оценяваме усилията на премиерите на двете страни да затворят спор, който дълго време създаваше напрежение в нашия регион. Но припомняме, че името Република Северна Македония съдържа географско определение, което е в противоречие с многократно изразявана позиция на поредица правителства и президенти. Настояваме спешно да разберем какви гаранции смята да изисква българското правителство, както беше обявено от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, за това, че това името няма да представлява сега или за в бъдеще предпоставка или възможност за предявяване на териториални претенции към Република България или претенции по отношение на историята на страната или идентичността на българските граждани", посочи Вигенин.

"Предлагаме позицията на България по началото на преговорите за членство на Република Македония в ЕС да бъде обвързана с даването на такива гаранции в духа на добросъседство и взаимната подкрепа между двете страни. И изразяваме надежда, че ускорената европейска и евроатлантическа интеграция на Република Македония, заедно с влезлия вече в сила Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, ще даде възможност за все по-активно бъдещо взаимодействие между двете страни и гражданите й", каза още депутатът от левицата.

Добавете Вашия коментар

TOP