БСП поиска оставката на председателя на КЕВР

28 Юни 2018 | 17:28
0 коментара
Политика

Внасяме сигнал до главния прокурор срещу председателя на КЕВР Иван Иванов и внасяме проекторешение за освобождаването му от регулатора заради престъпление по служба. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на извънреден брифинг.

„Основанието за този сигнал е днешното му изказване в парламента, с което той отказа да изпълни задълженията на комисията, които му вменява Законът за енергетиката, който беше променен заради сделката с ЧЕЗ“, каза Нинова.

По думите й тази промяна в закона е била направена, за да може държавата да осъществява контрол върху сделки, които засягат националния интерес. „Въпреки специалното изменение г-н Иванов каза пред целия парламент, че няма да го изпълни, защото е лош. Един друг закон – Наказателният кодекс предвижда до 5 години лишаване от свобода“, каза лидерът на БСП.

Нинова уточни, че утре ще внесат и проекторешение за освобождаването на Иван Иванов като председател на КЕВР. С

поред нея действията на председателя са с цел да прикрие замесените лица, свързани със сделката за ЧЕЗ. Лидерът на опозицията намеси и името на премиера Бойко Борисов, който според нея е излъгал на няколко пъти по сделката с ЧЕЗ и е бил изобличен в лъжа за твърдението му, че е получил документ от чешкия премиер Андрей Бабиш затова кой е финансирал сделката.

Нинова уточни, че той е донесъл в парламента някакви документи, но веднага ги е засекретил. След това последва отговор от чешката страна, че не му е даван такъв документ, добави още тя. Нинова акцентира и върху факта, че веднъж Борисов дори казал, че не е знаел, че се продава ЧЕЗ, а чешката страна след това каза, че три пъти са му предлагали дружеството. Нинова се възмути и от това, че сделката за дружеството е влязла в КЗК и КЕВР отказва да я провери. "Сделката тихомълком си върви и на 1 юли - нови цени. Питаме има ли връзка между тези неща. Ние започнахме тази тема, защото става въпрос за над 3 млн. българи, за националната сигурност и за непосилни цени, които хората трябва да плащат", заяви лидерът на БСП.

Нинова посочи, че днес изказването на Иван Иванов, че няма да изпълнява закона, е дъното на парламентаризма. Тя коментира и напускането на Жельо Бойчев от ръководството на ПГ на „БСП за България“.

„Брилянтен пример как се прави в политиката и има уважение за това. Попитах го защо напуска, а той ми каза, че искал да прави бизнес и знае, че ако остане в парламента рано или късно ще изпадне в конфликт на интереси. Щял да донесе щета на себе си, на групата и на партията и затова между двете дали да направи този бизнес, който е замислил и да остане в парламента, избрал второто“, каза Нинова.

Тя определи постъпката на съпартиеца си като брилянтен пример за почтеност и изрази притеснение от факта, че Бойчев няма да е в парламентарната група, защото е изключително дисциплиниран, организират и подготвен човек. Нинова допълни, че той остава член на партията и ще работи на „Позитано“.

На въпрос за предстоящия вот на недоверие, Нинова отговори, че са спрени всички командировки и разчитат на 80 гласа в тяхна подкрепа, както и че напусналият групата Спас Панчев е обявил преди 24 часа, че също ще подкрепи вота, ако не преосмисли решението си до утре. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP