БСП навива индустриалеца инж. Сашо Въжаров за кандидат-кмет на Благоевград

14 Януари 2019 | 18:49
0 коментара
Политика

Изборът върху собственика на „Ванико” паднал след реалната оценка, че соцпартията няма собствен кадър, който би могъл да увлече избирателите и да победи в надпреварата за управленското кресло

Индустриалецът инж. Сашо Въжаров, собственик на частната компания „Ванико” ООД, ще е най-вероятният кандидат на БСП за кмет на Благоевград.

Преговорите с него са започнали още в края на миналата година след анализ на наличния кадрови потенциал на партията в областния център на Пиринско. Общинското ръководство на БСП, ръководено от Любен Милев, бързо стигнало до извода, че столетницата не разполага с изявени партийни кадри, които биха могли да увлекат благоевградските избиратели, и предприело курс да се търси фигура извън БСП, на която ще се разчита за по-широка обществена подкрепа. Вниманието бързо се фокусирало върху инж. Въжаров заради безупречната му професионална биография и факта, че на предишните местни избори през 2015 г. той получи няколко номинации от първичните партийни организации и влезе в списъка на 18-те „финалисти”, между които общинската партийна конференция избра тогавашния кандидат за кмет на Благоевград Милан Богдански. Освен Въжаров, кандидати от т. нар. гражданска квота преди 4 г. бяха още бившият митнически шеф Николай Шушков и тогавашният ректор на ЮЗУ проф. Иван Мирчев, но тази година техните имена отсъстват от плановете на БСП ръководството за предварително вземане на съгласие от кандидат-кмета им, преди името му да се вкара за гласуване на общинска конференция на БСП през лятото.

Инж. Сашо Въжаров се занимава с проектиране и производство на резервни части, машини и инструменти от далечната 1992 г., когато започва с 3 машини в работилница под наем, а в момента е една от водещите фирми в металообработването в Европа. „Ванико” изработва индустриални и автомобилни лагери, уплътнения, ремъци, крепежни елементи, металорежещи инструменти и др., голяма част от които изнася в ЕС, но определящи за избора на БСП да избере за свой кандидат собственика на фирмата са не винтчетата и гайките, а двете награди „Работодател с най-добри социални практики в България”, които инж. Въжаров получи преди няколко години. Според проучванията на социалистите бизнесменът се ползва с отлично име като работодател и бизнеспартньор, което би било от огромна полза при евентуално негово съгласие да му бъде издигната кандидатурата за кмет на Благоевград от гражданската квота на БСП или като независим кандидат, подкрепен от столетницата.

Втората и последна оферта, която до момента социалистите са отправили към потенциален победител на кметските избори наесен, това е „обичайният заподозрян” – бившият кмет на Благоевград и министър на регионалното развитие Костадин Паскалев, но той твърдо е отказал да се връща обратно в политиката.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP