БСП внесе в деловодството на Народното събрание подписка с искане на оставката на председателя на парламента Димитър Главчев. В нея са се включили и депутати от ДПС, като събраните подписи са 88 на брой, предаде агенция БГНЕС.

Освен това

ПГ на БСП напускат пленарната зала до оставка на Главчев. Социалистите ще участват само в три пленарна заседания

– за гласуването на оставката, обсъждането и приемането на бюджета за 2018 г. и вота на недоверие.

Лидерът на Левицата обясни, че БСП ще поиска днес среща с всички европейски посланици. „На тази среща ще представим приоритетите на БСП и виждането ни за бъдещето на ЕС. Ще ги информираме, че грубо се нарушават принципите на правовата държава, погазва се парламентаризма, налага се цензура върху различни мнения и не се зачитат европейски ценности за плурализъм и за свобода на мнения“, заяви още лидерът на БСП.

Вчерашният ден беше изключително важен за България и за председателството.

След сериозни усилия от наша страна вчера трябваше Кристиан Вигенин трябваше да внесе проект за общо решение на парламента с подписите на всички ни за приоритетите по председателството. Поели сме ангажимент пред парламента, народа, европейските посланици на нарочна среща, да помагаме на правителството и да търсим национално съгласие по тези теми.

Минути преди решението да бъде внесено председателя на НС изгони лидера на най-голямата опозиционна партия. По този начин

ГЕРБ създават политическо напрежение преди председателството и минират националното съгласие

по тези теми“, посочи Нинова.

Според парламентарния правилник председателят на НС може да бъде предсрочно освободен по писмено предложение най-малко на една трета от всички народни представители. Трябва да е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на тяхната компетентност, отбелязва NOVA.

Предложението за оставка трябва да бъде поставено на гласуване в петък. Тогава ще бъде дадено право на Главчев да бъде изслушан. Предложението ще е прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители.

Източник: NOVA

„Оставка, днес вече не си за тука!”, това е репликата, заради която председателят на Народното събрание Димитър Главчев изгони за две заседания зам.-председателят на „БСП за България”, Антон Кутев. Това съобщи самият Кутев по-рано днес в предаването „Здравей, България” по NOVA.

След като той и председателя на БСП Корнелия Нинова бяха изгонени от залата, от опозицията започнаха да събират подписи за оставката на Димитър Главчев. Наказанието срещу тях е наложено за оскърбяване на Народното събрание и премиера. Като Кутев е наказан  заради въпросната реплика.

Той прогнозира, че ДПС ще подкрепят подписката за оставката на Главчев.

„Всичко това не се случи заради моята реплика, а заради Корнелия Нинова”, поясни Кутев.

Според него няма как за думите: „Министър-председателят тотално руши институциите в България”, да изгониш шефа на най-голямата опозиционна партия от парламента”.

„Къде да кажем, че премиерът руши имиджа на институциите, ако не в парламента?”, попита Кутев „Къде отива демокрацията, къде отива парламентарната република, в какво се превръщаме?”

„Ние искахме да дойде министър-председателят в Народното събрание и да потвърди думите си”, че в парламента има наркотрафиканти и хора, които купуват гласове от затворници, посочи Кутев.

„Затова искаме Борисов да дойде и да каже какво има предвид. В момента, в който той каже какво има предвид, аз Ви гарантирам, че ще бъде осъден”, категоричен е депутатът от БСП. „Лично ще заведа дело”.

Кутев попита кога премиерът Бойко Борисов и председателят на парламентарната група на ГЕРБ, Цветан Цветанов, ще върнат на държавата парите, платени на хората, осъдили България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради изказвания на двамата политици от управляваща партия.

„И двамата имат очевидни дела, за които вината е чисто тяхна и заради които държавата е осъдена”, заяви Кутев.

„Всички очаквахме, че механизмът за външен контрол ще бъде отменен”, коментира депутатът от БСП публикувания вчера доклад на Европейската комисия за механизма за сътрудничество и проверка. „Бойко също го очакваше, както и правителството”.

„Те смятаха, че когато поемем председателството на ЕС, като знак на уважение ще махнат механизма. Сега, Бойко никога не е казвал, че ще е знак на уважение към България, той винаги е заявявал: „Аз съм страхотен външен политик и те заради мен ще го махнат, защото ме тупат по гърба”.

„Факт е обаче, че нито едно от предписанията, които бяха дадени преди 10 месеца, не е изпълнено и механизмът остава”, добави Кутев.