БСП и ДПС заявиха, че смяната на министрите няма да доведе до нужната промяна и призоваха за оставка на кабинета и за предсрочни избори.

"Защото оставка на един министър няма да реши проблема. Това е отражение на цялостната политика на правителството. Изходът е само един - това е оставката на цялото правителство“, заяви депутатът от БСП Иван Иванов. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отново изказа мнението си, че формулата на управление е сбъркана и призова: 

"Във време, когато обществото има нужда от промяна, от реални ефективни действия, ние сме принудени да се занимаваме с министерски оставки, с единствената цел - запазване на властта, т.е. отлагане на неизбежното. Предсрочните избори са неизбежни“.

Отговор от ГЕРБ

"По-добре лидерите на опозицията да си подадат оставките и да дойде някой, който ще е сериозна опозиция, за да имаме сигурност в държавата. Това каза депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов от трибуната на Народното събрание.

"Много е тъжно още преди да стъпят в длъжност новите министри да искате те да отговарят на въпроси. Свещено конституционно право на премиера е да решава с кого да работи и с кого - не, и отговорността я носи само той“, каза Рашидов.

Над един час депутатите дебатират оставките на министрите

От БСП поискаха да чуят каква е политиката на новите министри преди да бъдат избрани, за да докажат, че целта на смяната не е просто заместването на едни хора с други с цел да се избегне политическата криза.

От ГЕРБ отговориха, че няма основание да изисква предварително представяне на концепциите на кандидатите за министри. Те ще отговарят на всички зададени въпроси след приключване на дебата.

След като президентът Румен Радев подписа указа за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР, парламентът ще гласува персоналните промени в Министерския съвет на Република България.

Предложената рокада от премиера Бойко Борисов е точка първа в дневния ред на депутатите.

Сменени ще бъдат министрите на регионалното развитие, на транспорта и на вътрешното министерство.

Досегашните титуляри подадоха оставки след катастрофата край Своге, отнела живота на 17 души. 

Предложението е на мястото на Николай Нанков като министър на регионалното развитие и благоустройството да бъде одобрена Петя Аврамова. Ивайло Московски ще бъде освободен от Министерството на транспорта и на негово място трябва да бъде избран Росен Желязков, а Младен Маринов ще поеме МВР от Валентин Радев. 

Източник: БГНЕС

Със 139 депутати в зала започна пленарното заседание

От БСП поискаха старите министри да бъдат освободени от постовете си преди новите да кажат как ще развиват ресорите си и какви политики ще предложат. Тази процедура не беше приета от парламента.

В зала присъстват тримата министри в оставка, както и кандидатите за постовете им.

Коментари

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че с указа е преустановено напрежението, което е било създадено изкуствено от страна на президентството:

"Радвам се, че разумът надделя и че всъщност това, което се генерираше последните няколко дни за война между институциите - вече можем да кажем, че това е затворена страница". 

Председателят на "Обединени патриоти" Волен Сидеров приветства действията на президента:

"Беше излишно това упорство на президента Радев. Радвам се, че той се коригира. Иначе влизахме наистина в един конфликт между институциите, когато няма реална причина. Оттук нататък, ако не беше подписал указа, следваше една борба напук - абсолютно излишна и вредна за държавата, така че поздравявам го за правилното решение да не прави повече спънки за кабинета". 

БСП и ДПС заявиха, че ще гласуват против, а от партия "Воля" обявиха подкрепа за предложените рокади в изпълнителната власт.

След това депутатите ще разгледат на първо четене промени в Закона за професионалното образование и обучение, както и в Закона за семейни помощи за деца. 

Източник: БГНЕС

Какво доведе дотук

След заседание на Коалиционния съвет миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви решението на управляващите тримата подали оставки министри да бъдат освободени.

Министър-председателят представи и предложенията за нови министри на местата на подалите оставка.

В сряда миналата седмица обаче не се стигна до гласуване на кадровите промени в кабинета, тъй като нямаше постъпил указ от държавния глава за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР. Радев обясни, че не може да подпише указа преди да е извършена съгласувателна процедура, каквато изисквали правилата. От думите на Радев се разбра, че веднага след като това бъде изпълнено, той ще подпише документа.

Действията на държавния глава накараха мнозина да заговорят за напрежение и дори "война“ между институциите в последните дни, което той категорично отрече.

И докато промените се бавеха, един от кандидатите за министри – Александър Манолев, декларира след “мъжки разговор“ с премиера, че иска кандидатурата му да бъде оттеглена, а като аргументи изтъкна „атаки срещу него от определена група“.

Така се наложи да бъде излъчена нова номинация за министър.

Вчера президентът Румен Радев подписа указа за освобождаване на Маринов и това позволи персоналните промени в кабинета да бъдат направени от депутатите.