БСП и "Демократична България" не искат мажоритарен вот

16 Април 2021 | 13:39
1 коментара
Политика

Човек харесва мажоритарната система, само докато влезе в парламента. Това написа вчера във Фейсбук сценаристът на Слави Трифонов Иво Сиромахов и разбуни духовете в социалните мрежи. Днес обаче се оказа, че голяма част от депутатите в парламента също не одобряват въвеждането на тази избирателна система. 

"Всяка проява на здрав разум и осъзнаването на неща, които са наистина спешни - за да можем да рестартираме държавата, и неща, които изискват по-дълъг дебат, е по-скоро въпрос на мъдрост, а не нещо, което трябва да се критикува като изоставяне", каза днес Христо Иванов от "Демократична България" по повод отказа на Има такъв народ от идеята за въвеждането на мажоритарни избори.

 

Той беше категоричен, че абсолютно чистата форма на мажоритарния вот означава да се тласне махалото в обратната страна.

"Това са модели, които действат в държавни системи, които са ги възприели. Адаптирането на българската демокрация към един толкова диаметрално противоположен на сегашния модел ще бъде изключително трудно. Тези, които имат пари и административен ресурс, ще бъдат в много добро положение и ще се възползват от това", предупреди Иванов.

Освен Демократична България, оказа се, че и БСП не подкрепя въвеждането на мажоритарен вот.

"Чистата мажоритарна система, за която се говори, съвсем не е удачна в българските реалности. Тя може да доведе до много по-малка представителност на парламента, без да казваме, че ще доведе и до по-лесното закупуване на мандати", предупреди червеният юрист Крум Зарков. 

Радвам се и виждам, че партията на Слави Трифонов също се отнася отговорно. Въпреки че тяхната позиция е различна, те разбират, че това е плод на много сериозно усилие и обсъждане, каквото в този парламент, имайки предвид конфигурацията на силите, едва ли може да се състои, допълни Зарков.

Добавени коментари

Няма такъв народ публикува:
16 Април 2021 | 14:27
До Станислав Трифонов направихте референдум ние обикновените хора гласувахме за 1лв. собсидия на депутат и мажоритарен вит--- ГЛАС НАРОДЕН ГЛАС БОЖИ!!! И сега като дойдохте на власт запя друга песен защо ли?????? Струва ми се че и вас Станислав Трифонов ще ви изгоним с протести от парламента в който се опитвате и вие да се окопаете в него.

Добавете Вашия коментар

TOP