БСП и АБВ спорят: Чия е марката "Коалиция за България”

08 Април 2019 | 07:05
0 коментара
Политика

"БСП-за България" и АБВ в спор чия е марката "Коалиция за България".

Според социалистите АБВ носи административнонаказателна отговорност за кражба на чужда търговска марка, собственост на Българската социалистическа партия (БСП), съобщават от пресцентъра на партията.

В съобщението си червената партия казва:

БСП е внесла в ЦИК доказателства за собствеността на марката "Коалиция за България". Името на коалицията е познато, утвърдено и в цялото общество се свързва 20 г. единствено и само с БСП, а търговската марка "Коалиция за България" е собственост и принадлежи на Българската социалистическа партия, се посочва в съобщението. Съгласно закона, това включва правото на притежателя й да я използва, да се разпорежда с нея и да забрани на трети лица без негово съгласие да я използват, е отбелязано още в съобщението.

Според БСП, желанието на АБВ да регистрират коалиция със същото наименование има за цел

единствено да въведе в заблуждение и да доведе до объркване избирателите, които ще гласуват в предстоящите избори за Европейски парламент. Това е нарушение на основните принципи за справедлив изборен процес, съгласно Изборния кодекс на страната и следователно не трябва имитираща коалиция да бъде регистрирана в ЦИК, смятат от партията.

От БСП припомниха, че "Коалиция за България" е създадена през 1999 г. от БСП и други по-малки, идейно близки партии. До 2014 г. "Коалиция за България" е участвала във всички проведени избори - парламентарни избори (2001 г., 2005 г., 2009 г.); президентски избори (2001 г., 2006 г.); избори за Европейски парламент (2007г., 2011 г., 2014 г.); местни избори (2003 г., 2007 г., 2011 г.) и в стотици нови и частични избори, извън редовните местни.

"Обръщаме внимание, че с регистрацията на "Коалиция за България" за участие в изборите за ЕП ще бъдат нарушени редица закони на страната - в това число Изборният кодекс, Законът за политическите партии, Законът за защита на конкуренцията, Наказателният кодекс, Законът за марките и географските означения и редица Европейски нормативни актове", са отбелязали от БСП.

Според тях ЦИК трябва да се съобрази с изложените аргументи и българското законодателство и не трябва да допуска до регистрация коалиция от партии с наименование "Коалиция за България" за участие в изборите за членове на Европейския парламент през май 2019 г.

"Обявяваме се категорично против подобен род практика за разрушаване на демократичността и опорочаваща изборния процес", са посочили от БСП и са допълнили, че ще защитават праватa си пред съда, всички международни органи и институции.

Какво казват от АБВ

Ако на БСП много им липса марката "Коалиция за България“ сме готови да обсъдим тяхното приемане във формацията.

Това каза пред журналисти председателят на АБВ Румен Петков.

"Не знам как може да откраднеш нещо, което не принадлежи. Ние сме внесли в ЦИК документи“, обясни той. "Ако на БСП много им липса закъснялата носталгия по марката "Коалиция за България, сме готови да обсъдим тяхна молба още днес, само двама от партньорите все още имат резерви да ги приемем“, коментира Петков.

"Ще ги посъветвам да се вгледат в предшественика. Ленин стиска каскета и никой не му го краде. На тях все някой нещо им краде“, заяви лидерът на АБВ. "Тази политическа немощ, която избива понякога в цинизъм, издава една нищета, която е обидна, в това число за всички хора, които имат отношение към левицата“, каза още Румен Петков.

Днес председателят на политическата формация "Коалиция за България“ и лидер на АБВ Румен Петков внесе в ЦИК документите за регистрация за европейските избори на 26 май.

Листата на политическата група е оглавена от проф. Боян Дуранкев. "Коалиция за България“ е съставена от общо 7 партии- ПП АБВ, ПП "Обединен блок на труда Български лейбъристи", ПП "Българска партия Либерали", ПП "Възраждане на Отечеството", ПП "Българска левица", ПП "Движение за социален хуманизъм" и политически движение ПП "Социалдемократи".

Коалицията се обединява за предстоящите европейски и местни избори.

Партньорите обявиха, че ще работят около следите основни цели: силна държава и сигурност на гражданите, завръщане на икономическия и политически суверенитет на страната, борба с бедността и демографската катастрофа, социална справедливост и повишаване на доходите, гарантиране на енергийна сигурност, възраждане на българското село, общодостъпно и качествено образование и здравеопазване, развитие на българската култура и духовност.

До този състав на коалицията се стигна, след като в началото на март БСП отказа съвместно явяване с АБВ на евроизборите.

Добавете Вашия коментар

TOP