БСП: Без социални помощи за семейства, в които детето не ходи на училище до 16 години

18 Януари 2019 | 15:02
0 коментара
Политика

БСП предлага да се спрат всички социални помощи на семейства, в които дете не ходи на училище до 16-годишна възраст.

Социалистите обвиниха управляващите в провал в политиката за интерграцията на ромите. Малко след позицията на лидера на БСП Корнелия Нинова в парламента дойде образователния министър Красимир Вълчев, за да й отговори.
 
„Предлагаме да отпадне принципът - парите следват ученика - и да се преразгледа политиката на делегираните бюджети. Заради тази политика директорите на училищата са принудени да водят по списък на училище деца, които не ходят, за да могат да си спасят училището и бюджета. Предлагаме да се разшири тази мярка и да се спират всички социални помощи на семейства, чиито деца не ходят на училище до 16-годишна възраст, което е задължително по образование. Тези социални помощи са няколко вида - месечни, еднократни, енергийни помощи, безплатен транспорт, помощи за наеми и т.н.“, заяви лидерът на БСП. 
 
„Третата мярка, която предлагаме, касае Наказателния кодекс. Да се засилят наказанията за лица, които живеят на съпружески начала с малолетни, непълнолетни. Или това, което е известно в обществото, деца раждат деца, просто трябва да спре“, обясни още Нинова.
 
Реакцията на образователният министър не закъсня и той беше лаконичен:
 
„Това, което чувам, е много смешно, защото семейните помощи за деца са обвързани с посещаемостта. Тук въпросът е кои допълнителни помощи да бъдат обвързани с това. Ние сме водили много пъти тези разговори, много трудно се обвързват едни права с други, затова ние повдигнахме въпроса за правото на образование, което е правото на пълноценен, щастлив живот на детето и задължение на родителя, да бъде обвързано с други права“, каза министър Вълчев.


„Но точно БСП предложи предоставянето на безусловни семейни помощи на входа на втори, трети и четвърти клас. Това имах предвид, като казах, че те не разбират, че проблемът не е толкова и само социално-икономически, колкото социално-културен. За справянето с това предизвикателство разчитаме на всички тези хора. Затова и сме заложили на учители, защото те са тези, които ежедневно полагат усилията“, допълни той.

Добавете Вашия коментар

TOP