Брюксел проверява напредъка на България в съдебната реформа

26 Септември 2017 | 15:05
0 коментара
Политика

Експертна мисия на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка започва работа днес в София, съобщи пред репортер на БГНЕС представител на Комисията в Брюксел.

Мисията ще продължи три дни и включва срещи с представители на законодателната, изпълнителната и съдебни власти, както и на независими контролни органи. Евроекспертите са в българската столица по повод изготвянето на Годишния доклад за напредъка.

Този път докладът се очаква да бъде оповестен по-рано, а не както е обичайно в последната сряда на месец януари. Причината – ЕК не иска да отправя препоръки по отношение на страна-членка, която по същото време е Председател на Съвета на Европейския съюз, а България става такъв на 01 януари 2018 г. за период от шест месеца.

Акцент в разговорите на европейските експерти у нас ще е приключилият избор на нов Висш съдебен съвет – прякото гласуване на следователи, прокурори и съдии, както и избирането на парламентарната квота, което за първи път бе осъществено с конституционно мнозинство. Еврочиновниците се интересуват и от все още неприключилата процедура по избор на нов председател на Върховния административен съд.

Въпреки, че ВСС избра с 20 от 25 възможни гласа съдия Георги Чолаков за председател на съда, президентът Румен Радев даде знаци, че няма да подпише указ и ще настоява кандидатурата да бъде прегласувана от новия състав на кадровия орган на съдебната власт. Представителите на Комисията от Брюксел ще обърнат внимание и на новите правомощия на Инспектората на съдебната власт, както и новите изисквания за деклариране на имущество и доходи от магистратите и техните близки.

Докладът на ЕК по МСО, който ще бъде оповестен до края на 2017 г., може да се окаже и един от последните, с оглед анонсите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че в края на мандата на тази Комисия, т.нар. “Мониторингов механизъм” спрямо България и Румъния ще бъде прекратен и заменен с общ мониторинг, който ще се отнася до всички страни-членки на ЕС. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP