Брекзит: "Ние управлявахме света, нали?"

07 Февруари 2019 | 07:25
0 коментара
Политика

Някои неща никога не се променят - например инстинктивното нежелание на хората да се променят, пише "Гардиън" в коментар за клип на Би Би Си, който стана вайръл във Великобритания.

Клипът включва записи от анкета от 1978 г. - пет години след присъединяването на Обединеното кралство към Европейската икономическа общност. Случайно избрани хора коментират своето отношение към промяната на мерните единици във Великобритания.

Чуйте тези хора и в дълбочина ще чуете Brexit във всяка дума, преди 40 години.

Някои реплики са смешни: „Няма да получите същия пробег при километрите..., ще ви трябва повече бензин.“ Повечето са откровени, като мъж, който казва „Ние сме Остров! Нека си го кажем: Управлявахме света, нали? Сега просто сме част от общността. Аз изобщо не съм съгласен с това". "Боклук! Защо не оставят нещата така… Не искам да знам".

 

Embedded video
 

1978: The British public were not impressed at the prospect of switching from miles to kilometres.

Чувствата в дълбочина от 1978 г. резонират, както винаги: Спрете света, спрете промените!, пише "Гардиън".

През последните седмици изглежда неясно

какво точно искат британците -

парламентът отхвърли договореното от Тереза Мей споразумение за Брекзит, но не желае и излизането от ЕС без споразумение. Това накара председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер да възкликне: "Вземете се в ръце и после ни кажете какво искате".

Защо е време да почнем да се плашим от „Брекзит“

В четвъртък Тереза Мей се среща с Юнкер - точно 50 дни преди планираната дата за Брекзит 29 март.

Какво иска да постигне Мей?

Британската премиерка каза във вторник, че "нуждата от промени в предпазния механизъм за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия е ключовият въпрос" в споразумението за Брекзит.

Предпазният механизъм цели да предотврати връщането на проверките на границата и да запази свободното движение на стоки между Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, и Република Ирландия - член на ЕС. След Брекзит това ще бъде единствената сухопътна граница между Великобритания и ЕС.

В сегашния вариант на споразумението, след Брекзит митническият съюз с ЕС се запазва, като се дава срок до 2022 г. за постигане на ново, вече постоянно споразумение. Ако обаче в този срок не се постигне такава договореност, влиза в сила предпазният механизъм. В този случай той може да остане в действие за неопределено време, като Обединеното кралство остане обвързано с митническите разпоредби на ЕС. Опасенията на Великобритания са, че това може да й попречи да сключва търговски сделки с други страни.

Ще превърне ли Брекзит Холандия в централна сила

Остава ли датата за Брекзит 29 март?

Британското правителство тайно е обсъждало планове за отлагане на Брекзита с осем седмици от 29 март за 24 май, пише в. "Телеграф". Министрите се надяват ЕС да се съгласи на тази отсрочка, ако споразумението на премиера Тереза Мей с ЕС бъде прието в парламента, за да има достатъчно време за приемане на нужните нормативни актове за излизането от съюза.

Според Ройтерс все още са възможни и трите варианта - предоговаряне на споразумението с ЕС, отлагане на Брекзита или напускане без споразумение.Vesti.bg.

Добавете Вашия коментар

TOP