Бранимир Митов, Драматичен театър „Енчо Халачев“-Благоевград: Важно е още от ранна детска възраст да се възпитава една любов към изкуството

08 Октомври 2017 | 22:00
0 коментара
Общество

Важно е още от ранна детска възраст да се възпитава една любов към изкуството. Това каза за Pirinsko.com Бранимир Митов, директор на Драматичен театър „Енчо Халачев“-Благоевград.

Според него родителите трябва да водят децата си още от малки на куклен театър.

"Трябва да ги водят на опера, тук в Благоевград имаме и опера, да ги водят на представления, които са с жив план актьори, на балет. Хубаво е  децата да свикнат да ходят на театър, да свикнат с това, че в театър се влиза по друг начин, не с пуканки. Децата трябва да разберат, че отношението им към изкуството като цяло, говоря и за театър, и за балет, и за изобразителното изкуство, е много важно и те трябва да имат уважение към творците", каза още Митов.

Бранимир Митов коментира, че децата в школите са от първи до дванайсети клас, някои от школите работят с деца от първи до четвърти клас, а други работят само с големи. Дете когато стане първи клас и може да чете, винаги може да бъде записано, ако проявява интерес към театъра и да започне своето развитие.

По думите му, основният проблем при по-малките деца е дисциплината.

"Дисциплината е от най-голямо значение, както навсякъде. Най- важното е да запазим детското в тези деца, т.е. да не ги правим толкова бързи актьори, а възможно най- дълго време те да си останат деца. По детски да не представят своите възможности. Всяко поколение си има своя чар и всяко ново поколение е много по- напред от нашето. Това е в техен плюс, защото когато те са по- напред- четат, отворени съм им сетивата, тогава децата са ок", бе лаконичен Бранимир Митов и допълни, че 90% от кандидатите за актьори са преминали през театралните школи, като най-важното е, че тези деца се научават да работят в екип, да мислят, да гледат театър, как се стои в театралната зала, как се гледа театър. Те дори да не станат актьори, те ще бъдат една много добра театрална публика, която има вкус. 

Той подчерта, че идеята на театралните школи е да създава вкус в децата. Това е основната задача. Естествено най- талантливите и най- амбициозните продължават и стават професионалисти и се реализират на професионалната сцена.

"Важно е децата да опитат и да знаят, че са опитали, защото ако се откаже някое дете, за това че не е добре финансово да се занимава да бъде актьор, а стане например адвокат или нещо, което ще му донесе повече пари, един ден ще съжалява. Имаме един такъв случай. Един наш възпитаник, които е невероятен талант отиде да учи в полицейската академия, а сега го виждам да участва все по- често в кастинги.

Бранир Митов посочи, че една от мисиите на театъра е да издига публиката, т.е. Публиката да се доближава до актьорите и до идеите на режисьора, а не театралите да слизат на нивото на публиката.

"Ако говорим за проблемите на държавните театри, те трябва да търсят първо проблемът в себе си, т.е. защо те нямат публика и приход, правилно ли се ръководи този театър, дали има нужда от него. Лично нас не ни притеснява това, защото ние се изцяло съфинансираме, нямаме подкрепа от страна на Министерство на културата и това не наш проблем. Ние имаме проблем да имаме зала, в която да играем, а когато имаме зала- нашите зали са пълни. Това се случва, не защото играем халтури и показваме пръст на публиката да се смее, а защото се правят представления, които предизвикват интерес в хората и те идват да ги гледат" допълни Бранимир Митов.

Добавете Вашия коментар

TOP