Бракониери бият с риба инспектори на ИАРА, посягат и с брадва

11 Януари 2016 | 17:52
0 коментара
Общество
Бракониери бият с риба инспектори на ИАРА, посягат и с брадва

Бракониери посегнаха с брадва на инспектори от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури при проверка край река Струма в района на Сандански. 

Навръх големия християнски празник Йордановден инспектори от Отдел „Рибарство и контрол – Западна България” при проверка в района на Сандански, констатират голяма група риболовци, извършващи риболов с „голи“ тройни куки, което е нарушение на Закона за рибарство и аквакултури.

След извършеното наблюдение и предприетите мерки за установяване на нарушителите от страна на инспекторите на ИАРА, бракониерите направили опит да се саморазправят с контролните органи. Нарушителите посегнали с брадва срещу инспектор, нанесли удар с голям екземпляр уловена риба, последвали заплахи за саморазправа с държавните служители. Лицата влезли в устен спор,по време на който отправили обиди към инспекторите. Проверяващите подали сигнал на телефон 112, съобщават от агенцията.

До пристигането на полицейския патрул нарушителите отказали да предадат риболовните уреди и личните си документи. Въпреки опитите на инспекторите на ИАРА да задържат нарушителите до пристигането на полицейските служители на РУП Сандански, част от бракониерите успели да избягат, а един от задържаните успял да се укрие, пресичайки пълноводната река Струма , бягайки в неизвестна посока.

Един от риболовците е разпознат като системен нарушител, а друг е разпознат по превозното средство , което изоставя след гонката. След пристигането на полицейските служители е направен оглед на мястото на нарушението и са извършени издирвателни действия в село Дамяница, в която посока побягват бракониерите. Чрез полицейските данни и масив от вътрешна информация на МВР, е установена самоличността на извършителите, на които чрез Констативни протоколи, ще им бъдат връчени покани за съставяне на актове.

По-късно същият ден в района отново на община Сандански, при въженият мост над с. Струма, по отзоваване на сигнал за нарушение за риболов с „голи“ тройни куки  и мрежички /тип парашут/, екипът от инспектори се отзовава на място. При което, са установени нарушители, но най-демонстративно единият от тях, побягва , изоставяйки риболовният си уред , който е задържан от инспекторите. Другият нарушител е рицидивен тип и познат контингент на служителите на ИАРА, скъсва влакното, целейки да прикрие деянието си.На базата на съставените Констативни протоколи са изготвени покани за съставяне на актове, на въпросните бракониери.

В подобни случай, нарушителите се събират на групи, ескалират напрежение, закани и заплахи към инспекторите. В случая, край Сандански нарушителите се опитаха насила да отворят служебния автомобил и да измъкнат от там , иззетите уреди от нарушението. Това бе повод отново екипа да се обърне към дежурния на РУП Сандански.

Добавете Вашия коментар

TOP