Бялата лястовица на "Господари на ефира" кацна в ръцете на чичо Тасе от Банско

30 Май 2018 | 15:04
0 коментара
Общество

Екипът на „Господари на ефира” удостои с наградата „Бяла лястовица” Атанас Янчовичин от Банско, заради дългите години отдаденост към децата и съхранението на фолклорните традиции.

Закърмен с банската песен още от дете, той успява да запали в младежите искрата по автентичните за региона песни и фолклор. В началото пее за удоволствие, а после песента става негово призвание!

Емблематичният талант от Банско, наричан още чичо Тасе, е ръководител на фолклорна група „Бански старчета” от дълги години, която прославя по света двугласната песен от Пирин планина.

Негова е идеята за създаване на младежка фолклорна група, с шеговитото име „Бански старчета - младежи”, в която участват деца. Янчовичин им отдава напълно безвъзмездно време и средства, за да репетират, участват в надпявания, национални фестивали и конкурси.

В знак на признание за изключителните му умения да вдъхновява и неуморно да дава пример за подражание на младите, специалната награда „Бяла лястовица” кацна съвсем заслужено в ръцете на чичо Тасе!

Според кмета на града Георги Икономов, чичо Тасе заслужава награда, защото е стойностен човек. Със своите любими бански песни той не само запазва фолклора, но и запалва искрата у младите, те да продължат традицията, убеден е кметът.

Добавете Вашия коментар

TOP