Босия в гладна стачка 29-и ден, чака оставка на Московски

11 Юли 2018 | 15:53
0 коментара
Политика

Ще протестирам докато изпълнят условията ми, а именно искам незабавната оставка на Ивайло Московски и разтурване на престъпното Народно събрание, което е нарушило клетвата си и не работи в полза на хората. Това каза пред БГНЕС Николай Колев - Босия, който е в гладна стачка от 29 дни.

Той каза, че е протестирал до 10 часа и в момента си почива у дома, защото се изморява бързо. Колев се разгневи от факта, че полицаите, които пазят парламента, не го допускат до сградата само защото протестира. Според него по този начин се нарушават конституционните му права.

„Искам среща от 31 дни с председателя на НС Цвета Караянчева. Тя вместо да се срещне с мен ми изпраща лекарски екип. Днес той установи, че кръвното ми налягане е 95/65, като аз по принцип съм с високо кръвно. 5,6 е нивото на кръвната ми захар. Повече от 2 месеца не пия вече лекарства”, каза Босия.

Той увери, че единствено пие вода и взима няколко билки, които помагат на организма му да не задържа вода. Колев е категоричен, че е в добро психическо и физическо здраве. Гладната стачка на Николай Колев- Босия притесни вътрешния министър Валентин Радев, който го призова да прекрати гладната си стачка и да не застрашава живота си. В същото време Радев разпореди проверка по жалба на граждани за насилие от страна на полицаи. Радев обясни, че е разпоредил на главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов и на дирекция „Инспекторат” на МВР да проверят изнесените данни за действията на служителите на МВР. Босия коментира и призива на Радев.

„Кой е той да ме кандардисва вместо да си изпълнява стриктно по закон и конституция задължения си. Това не му влиза в задълженията му”, категоричен е Колев. С призив да прекрати стачката си към Босия се обърна и президентът Румен Радев.

Той написа в профила си във Фейсбук, че „Корупцията никога няма да бъде преборена с пасивност и примирение, тя изисква гражданска мобилизация и почтеност, за която вие давате пример. Съзнавайки това, ви моля да прекратите вашата гладна стачка, която успя да привлече вниманието на обществото към проблема. Сега на ход са институциите. България има нужда от вас", написа президентът.

„Аз съм поискал среща с президента преди 30 дни, но той ми я отказва, казвайки, че е предал декларацията ми на прокуратурата. Защо играе ролята на посредник между мен и прокуратурата, след като аз съм я сигнализирал над 100 пъти? Аз искам от него да свика КСНС по темата с продажбата и купуването на изпити и шофьорски книжки на хора, които са психически негодни да карат”, каза в заключение Николай Колев.Босия.

И днес гладната стачка на Николай Колев-Босия беше подкрепена от негови поддръжници извървяха заедно с него и боси пътя от МС до НС. Походът на босите тръгна от Министерския съвет, премина покрай Президентството, Министерство на транспорта и около 10 часа завърши пред Народно събрание. Пред сградата на парламента участниците натрупаха камара от стари обувки „като паметник на корупцията и мизерията, символ на оголелия и обосял материално и духовно народ”. Протестиращите призоваха гражданите на София да оставят скъсаните си обувки, за да се издигне върха.

Утре отново ще има протест. Той ще е от 8,30 часа пред НС.

Припомняме, че на 12 юни Николай Колев - Босия обяви, че започва безсрочна гладна стачка в знак на протест срещу това, че уволнени за корупция служители на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация” са възстановени на работа.

Той предприе крайната мярка, след като предишните му опити да привлече вниманието на институциите и на гражданите към проблема не дадоха резултат. Николай Колев-Босия е в гладна стачка вече 29-и ден. Той протестира ежедневно.

През изминалите почивни дни Босия остана в дома си, за да стабилизира здравословното си състояние. Колев е вече с инвалиден стол, тъй като изтощението не му позволява да ходи. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP