Боровинките удариха 7 лв. за килограм на пазара в Благоевград, търговци: "Сваляш диоптрите с тях"

11 Юли 2018 | 17:45
0 коментара
Общество

Боровинките удариха 7 лв. за килограм на пазара в Благоевград, но въпреки това се превърнаха в хит сред потребителите това лято.

Независимо от дъждовете, сезонът на горските плодове дава препитание и тази година за мнозина в района.Търсенето е голямо, а цената им е като миналогодишната, казват търговците – 7 лева за килограм.

"Предимно сега ги взимат за компоти и за сладка. Освен това са много полезни и за очите”, допълват те.

Според мнозина, редовната употреба на боровинки пък дори подмладява, затова хората се надяват плодовете да се задържат по-дълго на пазара.

Сряда е един от двата пазарни дни в седмицата, десетки производители от Благоевград и региона излагат за продан продукцията си. Повечето са производители на плодове и зеленчуци, но има и такива, предлагащи горски плодове. Като боровинки, горски ягоди, малини и гъби, предимно манатарки и пачи крак. Всички те са брани по горите.

Пазарът е затрупан и с домати, които са на цена от 50 стотинки до 2 лв. за килограм. Най - търсени разбира се са розовите такива, коментират потребители.

Чушките и сините домати се предлагат за 1.50 лв. и са първа класа. Дините, чийто сезон започва, се предлагат за 0.40 лв., а пъпешите - с 10 стотинки по-скъпо.

На зеленчуковия пазар традиционно присъстват и производителите на млечни продукти от планинските села на община Якоруда. Хората от Аврамово, Конарско и други предлагат домашно произведени сирене, извара, кашкавал, мътеница и кисело мляко. Те работят с редовна клиентела, "гражданите" предпочитат да купят от техния кашкавал за 13 лв., сирене за 8 лева и кисело мляко за 0.80 стотинки кофичката. Те предлагат и домашни сладка и мед.

Всички, пазарували в сряда-пазар са доволни от закупената продукция, предпочитат я, защото е екологично чиста и домашно произведена.

Добавете Вашия коментар

TOP