Боровинките и горските ягоди са хит на пазара в Благоевград (снимки)

15 юли 2015 | 13:54
1 коментара
Боровинките и горските ягоди са хит на пазара в Благоевград (снимки)

Боровинките и горските ягоди са хит на пазара в Благоевград. Вкусно, екологично, домашно произведено, това казват всички, купили млечни продукти, плодове или зеленчуци от пазара в Областния град, предаде репортер на Pirinsko.com.

Сряда е един от двата пазарни дни в седмицата, десетки производители от Благоевград и региона излагат за продан продукцията си. Повечето са производители на плодове и зеленчуци, но има и такива, предлагащи горски плодове. Като боровинки, горски ягоди, малини и гъби, предимно манатарки и пачи крак. Всички те са брани по горите.

Боровинките се предлагат срещу 7 лева за килограм, едрите малини са 5.50 лв., а дребните, но ароматни горски ягоди -15 лв. за килограм. Манатарките са от 10 до 17 лв. за кило, като по-скъпите са по-дребни по размер, но качествени. Дребните, колкото детски юмрук манатарки са деликатес и понеже са скъпи, благоевградчани купуват по 200-300 грама, които им излизат от 3 до 5 лева.

Пазарът е затрупан с предлаганите домати, които са на цена от 50 стотинки до 2 лв. за килограм. Последните са едри. Чушките и сините домати се предлагат за 1.50 лв. и са първа класа. Дините, чийто сезон започва, се предлагат за 0.40 лв., а пъпешите - с 10 стотинки по-скъпо.

На зеленчуковия пазар традиционно присъстват и производителите на млечни продукти от планинските села на община Якоруда. Хората от Аврамово, Конарско и други предлагат домашно произведени сирене, извара, кашкавал, мътеница и кисело мляко. Те работят с редовна клиентела, "гражданите" предпочитат да купят от техния кашкавал за 13 лв., сирене за 8 лева и кисело мляко за 0.80 стотинки кофичката. Те предлагат и домашни сладка и мед.

На пазара търговец предлага пачи яйца по 40 стотинки за брой, стига да не те "насадят" на тях, каквато е поговорката. На сряда-пазар се предлага и разсад, производителите му гарантират, че по-добър от него няма. Всички, пазарували в сряда-пазар са доволни от закупената продукция, предпочитат я, защото е екологично чиста и домашно произведена.

Боровинките и горските ягоди са хит на пазара в Благоевград (снимки) снимка 1Боровинките и горските ягоди са хит на пазара в Благоевград (снимки) снимка 2Боровинките и горските ягоди са хит на пазара в Благоевград (снимки) снимка 3Боровинките и горските ягоди са хит на пазара в Благоевград (снимки) снимка 4Боровинките и горските ягоди са хит на пазара в Благоевград (снимки) снимка 5Боровинките и горските ягоди са хит на пазара в Благоевград (снимки) снимка 6Боровинките и горските ягоди са хит на пазара в Благоевград (снимки) снимка 7Боровинките и горските ягоди са хит на пазара в Благоевград (снимки) снимка 8Боровинките и горските ягоди са хит на пазара в Благоевград (снимки) снимка 9

селяни от петрич публикува:
15 юли 2015 | 14:21
ДА ВИДИ КМЕТА НА ПЕТРИЧ ЧЕ БЛАГОЕВГРАД ИМА ПАЗАР ,А НЕ КАТО ВЕЛЬО ИМА ЧЕСТ ДА СЪБИРА ТАКСА КАТО ПРОДАВАЧИТЕ СТОЯТ НА УЛИЦАТА НИТО СЕНКА НИТО МАСА НИТО СТОЛ .ТАКА СЕДАТ НА ТРОТОАРИТЕ ПЪК ГОРКИТЕ СИ ПЛАЩАТ ТАКСАТА.НЕ ТЕ ЛИ СРАМ.ПЪК ОЩЕ СЕ КАНДИДАТ ЗА КМЕТ ,ТИ ГО ЗАКОПА ТОЗИ ГРАД И СРАМ НЕМАЖ

Добавете Вашия коментар!