Борисов:Няма да има милост за никого! Който не се променя, времето го изхвърля! Гледат ни под лупа!

07 Юли 2019 | 18:23
2 коментара
Общество

Няма да има милост за никого! Иначе партията няма да я има!

Така се обърна лидерът на ГЕРБ към делегатите на Националното съвещание на партията, което се проведе в НДК.

Абсолютно е неправилно да се концентрира власт в един човек, заяви пред форума на ГЕРБ премиерът и лидер на партията Бойко Борисов.

Времето се променя, който не се променя, времето го изхвърля! Гледат ни под лупа, заяви Борисов пред форума на ГЕРБ.

Преди време ви казах за сините и червени лампи, някои не ме разбраха, не ме разбраха и в Пловдив, припомни Борисов.

 

Още в началото на словото си той заговори за доскоро Втория човек в партията - Цветанов.

 

ОТТЕГЛЯНЕТО НА ЦВЕТАНОВ - БОЛЕЗНЕНА ТЕМА, НО ПАРТИЯТА Е НАЙ-ВАЖНА

 

"Оттеглянето на Цветан Цветанов е достатъчно е болезнена тема, така че нека да не я коментираме повече. Но изключването на Цветанов не е лесно решение. Мен ме боли най-много! Да не я коментираме тази тема повече - достатъчно е болезнена. Може би за мен е най-труден ден, но това е животът. Цветанов си остава партиен член, ще си е в първичната там партийна организация", заяви Борисов пред делегатите в НДК.

 

,,Благодаря на Цветанов за лоялността. Но всичко това е демократично, партията е най-важна от всички, ако искаме да я съхраним. ГЕРБ е дисциплинирана партия, самите ние осъзнавваме какво изисква обществото. Виждате, че продължаваме с промените дори след като спечелихме изборите. А можех да изляза и да кажа: ''Колеги, народът ни прости, победители сме и вадим тази точка от дневния ред (освобождаването на Цветан Цветанов - б.р.)", но не го сторих, защото тук ключовата дума е ''справедливост''. Справедливостта е важна, защото хората ни гледат'', допълни Борисов.

 

На няколко пъти в изявлението си Бойко Борисов заговори за БСП, но задочно - без да споменава нито името на партията, нито на нейния лидер Корнелия Нинова.

 

КЛЮЧОВАТА ДУМА Е СПРАВЕДЛИВОСТ

 

"Ключовата дума е справедливост. Можех да кажа след евроизборите: народът ни прости. И представяте ли си колко би било забавно да кажа: оттеглям точката за Цветанов, той остава, няма да си дава оставка - както направиха в БСП? Просто искам да видите разликата в партиите, защото нашето е отговорно решение и надали всеки, който е вдигнал ръката си за освобождаването на Цветанов от постовете, му е било лесно и добре след толкова много години съвместна работа.

 "Очакваше се много голям драматизъм. ГЕРБ показа, че е дисциплинирана партия и не заради това, че някой е наредил, а защото самите ние осъзнаваме какво изисква обществото и с нашите промени продължаваме, след като спечелихме изборите", продължи Борисов. Така бяхме конструирали партията - аз, Цветанов отдолу, поясни той

 Борисов благодари на Цветанов за лоялността и изрази убеденост, че и за напред ще бъде такъв. 

 

КОЙТО МОЖЕ, СЕ ПРОМЕНЯ, КОЙТО НЕ МОЖЕ, ВРЕМЕТО ГО ИЗХВЪРЛЯ

 

"Животът е много динамичен, всичко се променя и от нас се очаква да се променим същоКойто може, променя се, който не може - времето го изхвърля", каза Борисов на съпартийците си. 

 

Премиерът подчерта и успехите на управлението, като не пропусна да изтъкне, че хората гледат ГЕРБ под лупа.

 

"В частта на направеното ние нямаме конкуренция. ,,Преди десет години беше достатъчно да кажеш, че ''Витошка'' ще стане пешеходна зона и хората да се зарадват, или че по магистрала ''Струма'' ще си ходят до море и довечера ще си вечерят вкъщи. Всичко това вече е факт. С Григор Димитров си говорих. Казва ми: "Ходих си до Хасково. Толкова промени има в тая държава", изреди Борисов.

 

Няма да смогнем във времето, което сме си задали, за да изредим всичко, което е било свършено. Но преди всичко хората искат справедливост. Днес всички карат по "Струма", Северната тангента, Южната дъга... А и днес 16-17-годишните едва ли си спомнят времето, когато ''Витошка'' беше пълна с джипки на мутри'', припомни министър-председателят.

 

ОПОЗИЦИЯТА Е КОВАРНА, НЕ КАЗВА КОЛКО ДА Е СУБСИДИЯТА

 

Премиерът не пропусна и горещата тема за партийното финансиране. През седмицата с промени в Закона за бюджета партиите ще получават субсидия от 1 лев за действително получен глас, а не 11 лв., както досага.

,,Хиляди изговориха, че партиите взимат много пари и трябва да е един лев и тогава всички гледаха нас. И ние се вслушахме и го направихме, макар и по-късно, но го направихме, защото това поискаха 2,5 милиона души на референдума. Не разбирам как така унищожаваме опозицията. Те самите, понеже са коварни, не казват колко да е субсидията, за да подлъжат хората. От тяхна страна изобщо не е постъпвало предложение за размера на партийната субсидия'', коментира Борисов темата с парите на партиите. 

В тази връзка Борисов каза: "Предлагам Изпълнителната комисия да се събере и да вземе решение за увелечение на членския внос в партията заради намаляването на държавната субдсиия от 11 на 1 лев на глас." 

И се обоснова: "Защото всеки, който е на по-висок пост, трябва да плаща повече!  Ако искаш да си партиен член, дали е лев или два, няма значение, но това дава възможност за чистота и прозрачност'', посочи още лидерът на ГЕРБ.

По думите му има предложения за това размерът на членския внос да бъде различен за отделните членове, като който е на по-висок пост, да плаща повече, а за пенсионери и студенти да няма увелечиение. Настоящата такса е 2 лв. годишно.

 

НЯМА ДА  ИМА МИЛОСТ ЗА НИКОГО, ИНАЧЕ ПАРТИЯТА НЯМА ДА ИМА

 

Когато се получават сигнали по фейсбук - първо ние да ги променим, затова искам Етична комисия, подчерта лидерът на управляващата партия и заръча членовете на комисията да бъдат чисти и морални хора. Нима аз трябва да се занимавам с отстраняване на кметове. Искам в Етичнана ковисия моралин и чисти хора.

,,За жалост някои не ме разбраха, когато им обяснявах за сините и мервените лампички. Няма да има милост за никого, защото иначе партията няма да съществува. Имаме строителство, имаме развитие, България стана световно име в борбата срещу контрабандата на цигари, БВП-то нарасна, затова си позволяваме да вдигаме доходите с 10 процента'', поясни Борисов. 

По негово нареждане Националното събрание на ГЕРБ утвърди нова Комисия по етика. Предвижда се тя да следи както за вътрешнопартийната дисциплина, така и за действията на членовете и ръководните лица на партията. Тя ще бъде помощен орган към Изпълнителната комисия, който при нужда ще извършва проверки и ще предлага наказания.

 

ИСКАМ СРЕЩИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА, ДА ЧУЯ КАКВО МИСЛЯТ ЗА НАС

МЕСТНИЯТ ФЕОДАЛ НЕ ПУСКА КАЧЕСТВЕНИТЕ ХОРА 

Борисов обяви, че иска за местните избори срещи с обществеността.

,,Ще искам срещи с обществеността, за да ги чуя какво мислят за нашите кметове и общински съветници. За да видим дали не сме се самозабравили, дали не сме станали много лъскави, дали не сме станали номенклатура", нареди Борисов. 

Има хора, които искат да участват в партийния живот, но местният феодал не ги допуска, защото вижда конкуренция, а ние трябва да се обновяваме непрекъснато.

От Етичната комисия, да ви окажат помощ. Някъде ще направим промени, но събранията ще решават. Искам да ги направим по-открито, колкото искат да дойдат.

Ние трябва да сме готови да обновяване непрекъснато, смята Борисов.

 

В ПЛЕВЕН ЩЕ СЕ РЕЖЕ ИЗ ОСНОВИ

 

Трябва да направим радикални проблеми, където губим, каза Борисов и посочи Плевен - "само защото няколко човека там са се приели, като тартори, ние не само нямаме успех, смеят ни се там, въпреки толкова направени неща". Борисов нареди там трябва да се отреже от основи и добави, че може да посочи още няколко места. 

 

"Ключовата дума е справедливост. Не ме разбраха тези с къщите за гости, не ме разбраха и други, няма да има милост за никого", върна се отново той на темата. Сред тези, които не го разбрали бил и кметът на Пловдив.

Да видим дали не сме станали много лъскави!", обърна се към множеството в НДК Борисов.

 

МОЯТА СОЦИОЛОГИЯ И ДАЛИ ХОРАТА МЕ ПСУВАТ - АКО Е МАЛКО, ЗНАЧИ Е ДОБРЕ

 

"Искам да виждат хората тракторите и багерите работят", каза още в словото си Борисов. И с обърна с конкретни разпоредби към регионалния министър Петя Аврамова. 

"Хората като гледат тракторите и багерите, не ни се сърдят", обяви Бойко Борисов. Неговата лична социология го радва, защото виждал, че малко го псували.

 

ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО - ПРОМЕНИХМЕ ОСИТЕ

НА БАЛКАНИТЕ ЗАВИСТТА Е СИЛНА, НО НИЕ ЩЕ РАБОТИМ ЗА БРАТЯТА СЪРБИ

 

Борисов заяви, че по време на своето европредседателство България е избрала най-трудната задача - Балканите - място на войни и раздори във всяка една сфера. 

,,За първи път променихме осите и София влезе в тях с важна и отговорна задача'', посочи премиерът. Той отбеляза, че догодина страната ни и Северна Македония ще ръководят Берлинския процес и добави, че това е като мини европейско председателство, защото в него участват Германия, Франция, Великобритания, Италия, Австрия и са предвидени повече от 30 срещи на високо ниво. 

,,В Триест, понеже не бяхме членове, тогавашният премиер Джентилони ме покани като личен гост да видя за какво става въпрос. И след една година ние заедно със Северна Македония - нали разбирате как отеква. България и Северна Македония заедно. Не Гърция и Северна Македония, не Сърбия и Северна Македония. Знаете ли как отеква? Затова, Кате (Екатерина Захариева - б.р.), така реагира моя приятел Ивица - защото винаги оста е била Атина-Белград. България никога не е участвала в тези процеси, не е чувала за тях или е чувала, но нямаше как. Иначе ни е добър приятел, знаеш, но ги е яд малко. На Балканите завистта винаги е била едно доста силно изразено качество. Но ние за нашите братя сърби ще работим, ще помагаме. Неслучайно догодина октомври ще ние е готова и магистралата с Белград'', заяви Борисов. 
,,Не ти дадох да подскочим или да реагираме силно не за друго, а защото разбирам сърбите колко ги боли за Косово. Разбирам ги, обичам ги, трудно им е. Но в същото време така или иначе, ако не се разберат с Косово, няма перспектива за целия регион, не само за тях. Колкото и да е болезнено, там трябва да се вземе окончателно решение. Това е като камъчето в обувката - не го ли извадим, не мине ли, колкото и да си говорим за инфраструктура, дигитална свързаност - няма как'', коментира премиерът.

 

НЕ ИСКАМ ДА СИ СМЕНЯТЕ ПОХОДКАТА, ЗАЩОТО СТЕ ВЪВ ВЛАСТТА

 

И заговори отново за справедливост. ,,Ние искаме да има АМ ''Хемус'', да има ред, справедливост и доходите да се вдигат непрекъснато, защото само при тази икономика това можем да го гарантираме. Така че всеки да гледа какво прави, но да го прави с акъла си'', завърши Бойко Борисов.

И призова накрая своите: "Не искам да си сменяте походката, заото сте във властта. Бъдете с хората такива, каквито са и те".

Добавени коментари

28 публикува:
09 Юли 2019 | 11:27
Усети, че стола се клати и направи завой! Късно е - резето хлопна!
Тато,тато-о-о-о! публикува:
07 Юли 2019 | 19:35
Как можа да го изкопираш до тази степен?!? Шо друго да ти кажа?

Добавете Вашия коментар

TOP