Борисов за Слави, Първанов, Ердоган, малкия Бойко и дойде ли време за избори

26 Май 2016 | 14:23
0 коментара
Политика
Борисов за Слави, Първанов, Ердоган, малкия Бойко и дойде ли време за избори

„Не е време за избори и за кандидатури, ще му дойде времето през август или септември. Ще видим кога президентът ще назначи изборите и тогава ще взимаме решение”. Това заяви днес в студиото на „Здравей, България” премиерът Бойко Борисов, както вече БЛИЦ информира.Агенция  "Фокус" пусна стенограма от обширното интервю:

Водеща: Премиерът Бойко Борисов е наш гост. Добре дошли
Бойко Борисов: Добре заварили.
Водещ: Добро утро.

Водеща: Да започваме веднага с въпросите и с вашите отговори, че много сме си подготвили. Президентските избори. Защо толкова се бави кандидатурата и изобщо името, което ще извади ГЕРБ за участие в президентските избори.
Бойко Борисов: Защото не е време за избори сега, нито е време за кандидатури.

Водеща: Кога ще му дойде времето?
Бойко Борисов: Ще му дойде времето август.

Водещ: Август смятате, септември да обявите кой?
Бойко Борисов: Да, ще видим кога ще ги назначи президентът изборите и тогава ще взимаме решение.

Водеща: Вчера Георги Първанов вече официално заяви, че може би има намерение да се кандидатира, като включително обяви, че не би трябвало да има някакъв конфликт с Конституцията негова кандидатиране за трети път. Вие какво мислите?
Бойко Борисов: Ами пожелавам му успех. С това ми помага много, че става ясно, че не ние сме били виновни да напуснат правителството, както се опитаха да изкарат, а че всъщност целта на цялата тази операция е била да се кандидатира за президент. Година и половина, защото Калфин е безспорен професионалист, аз съм с отлични впечатления от него, за радост и той постъпи много коректно и към колегите си, и към мен.

Водещ: Минахме за Първанов, преминахме покрай ГЕРБ ей така. Ще ви кажа, защото сега не искам да ви кажа, август-септември, като му дойде времето.
Бойко Борисов: Да.

Водещ: Малко за ГЕРБ и за намерението на ГЕРБ…
Бойко Борисов: /…/ за Първанов. А той вече не е от ГЕРБ.

Водеща: А бил ли е от ГЕРБ?
Бойко Борисов: Ами година и половина подкрепяха правителството и всички наши мерки.

Водещ: Бих искал да изчерпим и да поразсъждаваме малко повече по темата ГЕРБ и президентски избори. Има ли амбиции ГЕРБ да ги спечели, защо бави кандидатите, искате ли да има общ кандидат с други десни партии, или иска тясно партиен да е?
Бойко Борисов: За да угодя и на Ани, АБВ прави същото, което прави Реформаторският блок, по-точно ДСБ. Искаме да имаме общ кандидат, или ГЕРБ иска ли да имаме общ кандидат, ама ние ще ви посочим кой ще е кандидат. АБВ сега с този ход излиза напред и казва Първанов ще е кандидат-президентът, но ние сме за обща лява кандидатура. Поставя госпожа Нинова в две много неловки ситуации. Първо тя като нов лидер и трябва да спечели избори, или поне така да се сбори, че всички да кажат, че БСП е в подем, да видят, че я съживява и е по-добра и по-стабилна. И действително е мощен опонент. Ако изкара и подкрепи Първанов, това заминава, нали за всички е ясно. Сиреч тя е принудена да издигне свой кандидат.

Водещ: А сравнението ви с Реформаторския блок…
Бойко Борисов: … В същото време какво казват реформаторите от трибунката на парламента. Да дойде Борисов веднага тука, за да му кажем, че трябва да подкрепим обаче като независим бившия кандидат на ГЕРБ Плевнелиев, който между другото се справи прекрасно и абсолютно съм съгласен с оценките, които някои си позволяват да му дават. Защото той в много трудно време работи, не във времето на Първанов, когато светът беше спокоен, когато парите бяха като шума. Той работи в много трудно време.

Водещ: И вие сте готови да се лишите от неговата успешна кандидатура за втори път само защото от негово име някой го е предложил по обиден за вас начин?
Бойко Борисов: Не, не, той дори не е обиден. Аз съм над тия неща. Ела да отидем, ще отидем, аз съм ходил много пъти. Знаят ми телефона, много пъти сме се виждали в нас, в Министерски съвет. Ако искат да стане, ще се обадят, ще седнем, ще поговорим…

Водеща: А вие искахте ли да подкрепите Плевнелиев?
Бойко Борисов: … Освен това аз постъпих отговорно. Поканих го Росен или президентът Плевнелиев, защото ние си останахме и сме, и ще работим заедно за в бъдеще и като приятели в живота, аз много го ценя, повтарям, поканих го и по го попитах…

Водещ: Кога? Преди да се разрази тази тема…
Бойко Борисов: … Седмица може би, деня, преди да даде пресконференцията.

Водеща: Но след номинацията на ДСБ?
Бойко Борисов: Да. Когато излезе, че моят министър на отбраната му е звънял. Поканих го вечерта, кажи ми какво става, за да знам. Ще се кандидатираш или няма да се кандидатираш? Ако се кандидатираш, как да го направим така, че не можем да си позволим да загубим тези избори.

Водещ: Чакайте, вие казвате с тази хронология, с която започнахте да развивате, че сте били готов да подкрепите отново Плевнелиев…
Бойко Борисов: Естествено, естествено.
Водещ: … и не му е било внушено предварително, че той е лишен от вашата подкрепа априори?

Бойко Борисов: Аз казвам истината. Понеже пак се чух с президента, че днеска имам изключително тежки преговори, включително и на 8 юни с еврокомисарите на тема енергетика. Ще съжалявам, че заради Първанов и номинацията му изгубихме толкова време, а всъщност изключително важна тема…

Водещ: Продължете за Плевнелиев, за да изчистим ГЕРБ и президентските избори.
Бойко Борисов: Така. Дойде и му зададох въпроса какво мислиш, как мислиш. Ако мислиш, какво желаеш от мен, от ГЕРБ, какво трябва да направим, за да знам. Не ми е приятно през медиите да си общуваме върху твоя гърб. Той каза имам лични причини, искам да работим заедно, искам да си изкарам мандата, искам сега юни, юли идват много президенти, много премиери, много мероприятия има, трябва да си ги изкарам спокойно. Ако някога за следващ мандат речем, ще говорим. Твърда ми е позицията.

Водеща: Нямахте вход и отворена врата за го убеждавате той да е кандидатът на ГЕРБ?
Бойко Борисов: Сега нито желая от негово име да му разказвам за личните проблеми, нито ме е оторизирал да го направя, но достатъчно сериозни са и достатъчно убедителен беше. Така че Плевнелиев и след мандата ще има успешна кариера, ще помага много на държавата си, както го е правил досега.

Водеща: Как точно според вас ще се случи това?
Бойко Борисов: При всички случаи ще се намери как. Не съм готов, но той, освен че е достоен човек, има много качества, които намерим…

Водеща: Усещаше ли вашата подкрепа през този мандат, който изтича според вас? Той усещаше ли вашата подкрепа?
Бойко Борисов: Абсолютно. Той дори в своето изказване го каза.

Водещ: Е сега вие сте на ход в такъв случай, след като сте изчерпали възможностите по отношение на г-н Плевнелиев. Какъв трябва да е вашият кандидат? Ще припомня и на зрителите един коментар. Не знам дали е в рамките на шегата или не, ние питахме г-н Цветанов най-общо казано какво мисли за собствената си кандидатура в контекста на ваше изказване пък, че хората не биха го избрали. Той отговори по много интересен начин. Каза премиерът винаги е песимист, даже нали имате басове едни часовници там, песимист по отношение на неговата възможност да спечели едни избори. Ние така го разбрахме, зрителите също. Вие как го разбрахте?
Бойко Борисов: Аз много добре знам българската поговорка да не казваш хоп, преди да скочиш. Знам, че като се правиш на нещо, че си много уверен и предизвикваш дявола, винаги става обратното. Това от дете си го знам. Като почнеш да обясняваш аз ще спечеля изборите категорично, винаги нещо ти минава котка път накрая. И затова Господ решава, ние правим необходимото. Цветанов няма да е кандидат, няма да са и много други хора, сега да повтарям едно и също. По тази тема исках да е юли…

Водещ: То става дума за Цветанов, не за изборите.
Бойко Борисов: И Цветанов няма да е кандидат, мисля, че ясно казах. И той никога не е пожелавал да бъде кандидат, никога не ставало въпрос той да е кандидат за президент. Но понеже го вкараха в цялото това обращение, се принудих да го кажа това нещо, за да спрат всякакви спекулации.

Водеща: А да не би да сте искали да номинирате за президент, подкрепен от ГЕРБ, Калфин и това да е причината да се скарате с Първанов?
Бойко Борисов: Това са в рамките, ако не го казваш ти, щях да кажа измишльотини. Просто е измишльотина.

Водеща: Не е вярно. А вярно ли е, че…
Бойко Борисов: Не само че не е вярно, нито сме говорили на тая тема с тях. Как си представяте ние да издигнем с АБВ общ кандидат?

Водещ: Както не си представяхме да управлявате с Първанов. Как си представяте Бойко Борисов в правителство с Първанов? Ами ей така.
Бойко Борисов: То не е правителство с Първанов.

Водещ: Е, добре, с вицепремиер на Първанов. Доста необясними неща се случиха в нашия живот.
Бойко Борисов: Аз мога да взема за вицепремиер и за министър всеки кадърен човек. Без никакви скрупули, без никакви притеснения.

Водеща: Както вероятно и кандидат-президент.
Водещ: Което не е измишльотина, а хипотеза.
Бойко Борисов: Никой не е вярвал преди изборите, че и Москов ще е министър и така добре ще работим с него. Същото и за Калфин, същото и за всеки един професионалист.

Водещ: Именно това питаме.
Бойко Борисов: АБВ казаха и с декларация подкрепиха правителството, защото тогава знаете какви бяха условията като и сега. И да има избори, резултатите са такива. Защо да си вкарваме страната в какафония?

Водещ: Добре. За АБВ важен въпрос, ваши хора в интервюта, имам предвид от ГЕРБ, Цветан Цветанов, Делян Добрев и други, казаха, всичко това с ГЕРБ стана така, защото ние започнахме да си търсим собствен енергиен ресурс в Черно море, и Даниел Митов също, без да го казва като външен министър директно, че Русия диктува от българска политическа сила какво да прави, но намекът беше в тази посока – Русия, която вас ви била свалила при първия мандат, сега може би ще направи същото. Вие ще го изречете ли това в прав текст, или няма как заради позицията ви? Мислите ли го наистина, или е опорна точка, в която ние трябва да повярваме?
Бойко Борисов: Във всички случаи намирането на газ и петрол и вече сондата минало 3500-3600 метра мисля, дай Боже, всичко да е наред, безспорно ще е в ущърб на икономическите интереси на Русия. Защото един огромен пазар, какъвто има, България, за милиарди долари на години, ще имаме собствен газ. Ако техният е по-евтин, ще купуваме техния, ще изнасяме нашия.

Водеща: Казвате ли, че Първанов работи политически и икономически за Русия?
Бойко Борисов: Нека да не си накъсвам изречението, защото може да се разбере грешно. Аз на Путин съм му казал лично преди време, че ние това ще го правим и това е българският интерес и той ми е по-скъп от всичко, българският интерес.

Водещ: Той зарадва ли се?
Бойко Борисов: Е как да се зарадваш, ако утре един клиент имаш по-малко, няма как да се зарадваш. Но това е наш интерес, той е обясним и той, колкото и да не ти е приятно нещо, когато е вярно, го разбираш. В същото време направихме всичко възможно броят на руските туристи два пъти се е качил за тази година, и на чартърите, и на всичко останало, да нормализираме отношенията да са в рамките на традиционното ни приятелство. И днес той е в Атина, ще чакам, защото с Ципрас вчера в Истанбул се разбрахме на 1 юни дойде да ми каже как вървят темите по южния газов коридор, и се надявам да направим нещо и в газа заедно. Защото ако минава през България и взимаме транзитни такси, това ще е добре. Така че на мен не ми е нужно нито някой да ми помага евроатлантически, защото сме доказани в тази сфера, нито ми е нужно да ми прави контакти с Русия, защото нашият интерес там винаги съм го защитавал.

Водещ: Измишльотина ли е и опорна точка ли е, че Русия по някакъв начин, недоволна от наши действия, иска да свали отново Бойко Борисов от власт?
Бойко Борисов: Би било много, как да кажа, изречено от мен, не е право. Разбира се, че ако проруски партии, каквито са декларирани вече три-четири, поне в България са на власт, много по-лесно ще вървят преговорите с България. Но в същото време те се убедиха според мен и руснаците, че по-добре да работят с хора, които имат принципи, когато кажат да, да е да, отколкото с такива, които ще ги лъжат, че ще правят големи шлемове, и всъщност нищо няма да стане.

Водещ: Изречено от вас, не върви, но го мислите, така ли? За ролята на Русия в падането на кабинета Борисов 1 и настоящи процеси в подобна посока.
Бойко Борисов: В общата глобална политика за геостратегическо разпределение България винаги е била в сферата на Русия. В момента нашето твърдо евроатлантическо не само поведение, но и виждате колко неща се направиха в отбраната, колко се направиха в диверсификацията за газовите източници, интерконекторите, които се правят с Румъния, със Сърбия, с Гърция. Това да ти дойдат „Тотал“, „Рапсол“, най-голямата испанска, френска, австрийска компания да правят проучване, 130 милиона евра ще похарчат за това проучване.

Водещ: Чакаме резултати наистина.
Бойко Борисов: В същото време на другото находище на Силистар пък дойде „Шел“.

Водещ: Чакаме да видим резултата, да.
Бойко Борисов: Когато на пазара утре имаме от едната страна руския газ, с който имаме дългосрочен договор и в момента, цената на газа в България може би най-ниската в Европа…

Водещ: Я малко да ви питаме…
Бойко Борисов: Не, малко ще ме питате, но все пак да не прескачаме най-ниската. Защото ние, аз с политическа воля махнахме три газови посредника. Ако си спомняте? Знаете ли какви за няколкостотин долара на година интереси съм нарушил? Три посредника, ако идва дотук руската газ на една цена, оттук дотук – един посредник, оттук дотук – втори посредник, оттук дотук – трети посредник и чак тогава идва в предприятието. Защо друг 25 години не го махна? Защо друг не пусна да си имаме два крана? Един с руска газ, един с черноморска газ и един от интерконектора с Гърция? Това диверсификация ли е? Пълна диверсификация.

Водещ: Разбрахме ви. Я, малко да ви бъзнем. Страх ли ви е да отидете при българите в чужбина, след като разбрахме, че сте чувствителни към техните въпроси, сега изведнъж всичко, което се случи с изборния кодекс…
Бойко Борисов: Ни най-малко. Напротив, където и да ходя, ето завчера бяха всички изселници в Истанбул            , стотици преди това…

Водещ: Ще бъдат ли доволни те на тези 35 секции или 36 секции, които така са измислени да са толкова, че да лишат от право на глас българските изселници в Турция, но да не засегнат тези 35 или 36 секции нашите сънародници в Европа, в САЩ. Има ли деление?
Бойко Борисов: Първо, няма никакво деление. Второ, изключително важно е да знаят хората, че ние бяхме в ситуация, в която щеше да падне правителството и след това нямаше да може да се създаде правителство, защото при тези социологии и резултати, които се очакват, няма шанс да се събере правителство. А вече когато си е тръгнало веднъж АБВ, не може да седне да говори с ГЕРБ.

Водеща: А вие излиза ли, че сте…
Бойко Борисов: Момент само. Ако патриотите си бяха тръгнали, не може да седне да говори с ГЕРБ. С ДПС кой от тях пък може да си говори, пак не може и ГЕРБ не може да си говори.

Водещ: Е, не може. Кафе поне може да пие. С който и да е председател.
Бойко Борисов: С който пие кафе, си отива. Това са фактите.

Водеща: С кого пихте кафе последно, г-н Борисов?
Бойко Борисов: С теб сме се разбрали фактите, каквито са, това е.

Водеща: С кого пихте кафе? Пихте ли кафе с Валери Симеонов в Истанбул. Турско, като ходихте заедно.
Бойко Борисов: Валери Симеонов е рядко мнителен човек. Той е много чепат характер, но хубавото при него е, че когато му покажеш нещо, той не си криви душата да каже, добре, ама можеше да е повече, той не вярваше…
 
Следва продължение...

Добавете Вашия коментар

TOP