Борисов за Доган, Пеевски и Прокопиев

23 Декември 2017 | 00:38
2 коментара
Политика

Според премиера Бойко Борисов почетният председател на ДПС Ахмед Доган в словото си пред актива на Движението всъщност се е обърнал не само към своите, а и към БСП.

"Всъщност г-н Доган какво каза - и на БСП , и на ДПС, ще ги свалим ГЕРБ и Патриотите, но когато сме готови да управляваме. Ако го направим сега с някакви инструменти, след 2,3 месеца те пак ще ни свалят нас. Това им каза: "Изчакайте си времето, сега не сте готови", каза Борисов в интервю за БНТ.

"Не бързайте, стани да седна. Сега са по-добри от нас. В Общи линии това, което Борисов прави и за съседите ни, и за Балканите, е добро. Нямаме такъв човек. Ще си го подготвим, след година, две или три и ще ги свалим и ще управляваме", продължи Борисов да тълкува думите на Доган. и допълни: "Според мен правилно им го каза, иначе ще е катастрофа, но ние сме го минали това. Ще докарат един нов Орешарски, след три месеца ще падне".

В интервюто премиерът обяви, че за предстоящото председателство на Съвета на ЕС сме готови "с всичко, което е необходимо да бъдем готови".

Той отбеляза, че през януари предстоят посещения на премиера на Япония - първо в историята на двустранните отношения, на премиерите на Ирландия, на Чехия.

На 7 януари в Истанбул Борисов, заедно с патриарха, с главния мюфтия, с президента Ердоган ще открият възстановената желязна църква "Свети Стефан".

"Желязната църква не само, че не падна, но беше възстановена в цялото й великолепие и сега, където и да минеш по Босфора от към Златния рог, златни кубета с кръстове, като "Александър Невски", както свети точно като грее слънцето, така свети и там", каза Борисов.

Това мисля, че ще бъде един допълнителен мост към нормализиране на отношенията с най-големия съсед на Европейския съюз, допълни той.

На въпрос на водещия може ли да каже "не" на президента Ердоган, Борисов отговори: "Ние на много работи сме му кзвали "не", но по една тема сме си казали "да". И България сякаш като с нож си отряза темата за миграционната криза. Я, си спомнете само преди няколко месеца, 8-9 месеца, какво беше в България! Спомнете си Харманли, спомнете си Овча купел! Нали, ние пожеже, когато свършим работа, някак си веднага все едно не я е имало темата. Знаете ли какви усилия и колко желязна договорка трябва, за да пазим така границата, както се пази между България и Турция".

"Върнахме човек с различни имена, с фалшиви имена. Така че, не искам да се връщам към тази тема", каза още Борисов и напрви сравнние с Гърция, където "нашите приятели и съседи не могат да си преброят мигрантите".

Запитан защо се колебае за втория лифт в Банско, премиерът каза, че втори лифт ще има. "Ние сме провели, и аз самият, с много от зелените разговор и те също са за втори лифт, но искаме така да направим и плана на управление за Пирин, че всяко нещо, което допълнително ще се строи в тази зона, ще минава екологична оценка. Вторият лифт, всички са ми декларирали, че са за", посочи Борисов.

Той обясни и защо е отстъпил за мораториума за нови лекарства:

"Липсата на политическа класа. Безспорно от там се крадат много пари, безспорно. И само седмица преди това операцията, която проведоха Прокуратурата и службите, видяхте 70 милиона как се изнасят от България. Сиреч, най-добрите лекарства са в България и ги плаща Касата. Те вместо да отидат до пациента, се препродават. Къде? В Германия, Англия, Франция, Белгия.

Сиреч, отпада първата тема - българите лекуват ли се с най-доброто, лекуват се с най-доброто. Второ - доказано ли е едно лекарство, туко ще излязло на пазара, че не само е полезно, а не е вредно?", каза премиерът.

Той обясни още, че след като прочел изявлението на президента, че управляващите са загубили човешкия си облик, разпознал себе си. "При положение, че преди 7-8 години когато ГЕРБ дойде на власт за здравеопазване се даваше 1 милиард, откакто ГЕРБ е на власт под 3,5 - 4-4,5 милиарда, тройно и четворно са се увеличили парите за здраве на хората. И какво се оказва? Пак всичките са недоволни, пак не е добро здравеопазването. Значи не е работата в парите", каза Борисов."

"Аз никога не съм бил инат. Дори риск дориза един човек да има, който поради тези промени, да изпусне седмица-две или три срок, аз не мога да си го позволя. И затова отидохме и казахме: "Връщаме го на стария вариант, това е с около 50 милиона повече". Но сега максимум съм възложил и на служби, и на колегите да работим върху контрола", допълни премиерът.

"Аз в такива схеми не влизам. Има си независими органи, които работят по темата. Гарантирано независими органи", каза той в отговор на въпрос кой, той ли атакува Иво Прокопиев.

"Какво да направя аз? Да се обадя в КОМПИ и да кажа: "Не закачай Иво Прокопиев"? Не мога да го направя", каза Борисов.

На въпрос какъв е в държавата Делян Пеевски, той отговори: "Депутат на ДПС".

"Воюват няколко олигарха, които икономически са видели, че имат възможност и са си направили медии. И всъщност, ако прегледате сутрин печата или агенциите, ще знаете точно кои медии на кой олигарх са. Защото рязко и точно защитават неговия интерес", отбеляза Борисов.

"Никога не съм бил с нито един от тях. Всеки се е опитвал да се възползва по един или друг начин, но никой не е успял. Така че, по темата Делян Пеевски, човекът, който може да говори за него, е Карадайъ и Ахмед Доган. Той е депутат от ДПС", допълни премиерът.

Vesti.bg.

Добавени коментари

Венчо публикува:
25 Декември 2017 | 11:21
Добре ,че е Буда да ни разтълкува какво хидроинженера е искал да ни каже,както и на БСП......Дедо Боже,моля ти се от сърце, прибери си вересийте!
Бай Данчо публикува:
24 Декември 2017 | 06:53
Интлигентността и дар словото на Буда къртят........

Добавете Вашия коментар

TOP