Борисов: Водим достатъчно твърда политика

20 Септември 2018 | 06:40
0 коментара
Политика

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че страната ни води достатъчно твърда политика относно мигрантите. Той говори пред журналисти в Австрия, където ще участва в неформалната среща на държавните и правителствени ръководители на ЕС, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Отношението към мигрантите в България е може би най-твърдото и доколкото разбрах

ще има питане защо връщаме мигранти на Турция.

Ние водим достатъчно твърда политика, съобразена с правата на човека. Някои изказвания и третирания на мигрантите в недобър дух също е недопустимо, така че се надявам и Унгария, и ЕС да не допуснем един ден това да се случи – да има разделение на Европа“, заяви премиерът.

Той отново подчерта позицията на България по темата за миграцията: “Моята идеология в случая е, че всяка една страна на външна граница, трябва да има политическата воля, да направи своите инвестиции, както ние, и да ограничи до минимум нелегалната миграция”.

Борисов припомни мерките, които предприе страната ни

– с изграждането на възпрепятстващото съоръжение по границата с Турция, изпращането на екипи на ФРОНТЕКС по границата, закупуването на модерна техника, която следи за незаконно преминаване на българска територия и усилената работа на гранична полиция и армията.

Той допълни, че сега европейските лидери работят усилено по споразуменията с трети страни докато преди години са били скептично настроени. „Споразумението с Турция преди се приемаше като ерес, докато сега има доклад, докъде сме стигнали“, каза още премиерът.

Борисов коментира и позицията на унгарския премиер Виктор Орбан относно мигрантите.

Не виждам защо Виктор Орбан го тревожи, че „Фронтекс“ иска да го наблюдава.

Ако се справи добре ще получи само аплодисменти“, заяви българският министър-председател.

Той освен това обяви, че няма точка в днешното заседание на Министерския съвет, касаеща темата за санкции по отношение на Унгария. Премиерът уточни, че темата е била обсъждана само на оперативно заседание на кабинета, на което резултатите от поставените за разглеждане въпроси нямат правна стойност.

„Колегите Симеонов и Каракачанов поставиха на обсъждане, ако един ден, след две години, се стигне до такова решение срещу Унгария, ние като правителство да се обявим срещу наказанието за Унгария в частта за отнемане на глас. Няма драма, няма нещо, което да е решено”, добави Борисов и уточни, че темата няма да бъде разглеждана и на срещата в Австрия.

Министър-председателят допусна, че

може би Унгария трябва да направи корекция в политиките си в някои отношения.

По време на работната вечеря днес лидерите ще обсъдят проблема с нелегалните мигранти и сътрудничеството с трети държави. Темата ще присъства и на срещата на върха на 20 септември. Държавните и правителствени ръководители ще направят преглед и на напредъка, постигнат в областта на сигурността по границите и киберустойчивостта, както и в засилването на полицейското и съдебно сътрудничество.

 Vesti.bg.

Добавете Вашия коментар

TOP