Борисов в „Шоуто на Слави“ за горивата, данъците, ЧЕЗ: Поканете ме пак

22 Ноември 2018 | 09:00
0 коментара
Политика

В момента дългът ни е под 20%. Ръстът на приходите е 10 млрд. лв. Имаме 40% ръст на приходите и 30% ръст на БВП при 20% външен дълг. Това заяви премиерът Бойко Борисов при гостуването си в "Шоуто на Слави" вчера в отговор на въпрос на зрител, че страната ни има над 26 млрд. дълг. 

"Имаме близо 11 млрд. лв. фискален резерв, плюс за последните 2 години платени 1,3 млрд. за руските реактори, 1,2 млрд. за американските централи. 3,7 млрд. за КТБ и пак имаме 11 млрд. лв. Когато дойдохме, дългът беше 27%, сега е 20%. До края на мандата дългът ще е 17%. Върнахме заем за 2,4 млрд. Това са цифрите”, обясни той.

В отговор на въпрос защо не се намалява ДДС на основните храни и лекарства премиерът заяви, че данъците в България са най-ниски - 20% ДДС и 10% плосък данък.

Борисов коментира и темата относно завишението на цените на горивата. "Новата наредба за касовите апарати е, че когато се зарежда на бензиностанции, в бележката ще са длъжни да отбележат колко са акцизите за държавата, колко е нетната цена и колко е надценката, за да знае всеки българин колко е цената", посочи министър-председателят.

"Как ще има монопол, десетки бензиностанции има и десетки рафинерии има. Цената на горивата създаде проблеми и в Русия. Истински се надявам, че в нашите находища Хан Аспарух и Силистар ще има добиви и на петрол, и на газ и тогава този въпрос няма да ни вълнува. САЩ приеха политика за шистовия газ, а в България това е мръсна дума. Целият свят в момента прави терминали, за да вкарва от САЩ втечнен шистов газ, а ние казахме, че няма да добиваме. Когато не искаш да добиваш, а имаш огромни залежи... Ние се ограничихме само до акваторията на Черно море. И аз искам да е много евтино. Само че България не произвежда петрол", каза той.

Бойко Борисов отговори и на въпроси относно фалита на КТБ. "Орешарски не е изкупителната жертва. Отговорност на всичко, което се е случило с КТБ, носят БСП. При нашето управление и КТБ, и всички останали банки бяха стабилни. Затова искаме толкова много да влезем в еврозоната. За да не фалираме КТБ, започнахме да намаляваме средствата в нея”, категоричен бе премиерът.

Попитан за мнение за сделката за ЧЕЗ, Борисов заяви, че не е чувал, че сделката ще бъде възобновена. "В момента ЧЕЗ си е ЧЕЗ и търси купувач, на който да си продаде дяла. Аз не искам да се меся в частни сделки. Българските институции, без моя намеса, спряха тази сделка. Това са фактите!", отсече министър-председателят.

Относно намаляването на субсидиите, които партиите получават, Борисов заяви: "Има голям риск от намаляването на държавната субсидия за политическите партии, но аз мога да поема нагажимент и да го предложа". По думите му, ако субсидията стане 1 лв., партиите и парламентът ще попаднат в ръцете на богатите.

Борисов изказа мнение и за въвеждането на електронно гласуване. Според него трябва да остане в сила машинното гласуване. "Отказваме се от електронното гласуване заради киберсигурността, защото от другата страна не се знае кой стои и гласува. Милиард и половина отделя Европа, за да защити своята сигурност", обясни той.

Относно свободата на словото и законът на Дилян Пеевски за медиите премиерът коментира, че той изсветлява собствеността на медиите.

"Няма въпрос, който да е неудобен за мен и искам още да говорим. Поканете ме пак. Има крещяха нужда от нормален разговор на политиците", заключи премиерът Борисов.

Добавете Вашия коментар

TOP