Борисов в Разлог: В този мандат сме дали 2,4 млрд.лева за образованието

16 Януари 2021 | 12:17
5 коментара
Общество

Големите ученици може да се върнат в клас от 31 януари, каза още премиерът

Премиерът Бойко Борисов отново тръгна на инспекция в страната. Този път е в Разлог, като с него е просветният министър Красимир Вълчев,  където посетиха тамошната професионална гимназия по механизация на селското стопанство. Гид в обиколката им бе кмета на града Красимир Герчев.

Пред директора Борисов поясни, че са направили много за образованието, а бизнесът търсил кадри не само в земеделието, но в производството. Самата сграда на школото, където се обучават 240 деца, пък е ремонтирана и санирана, имат нова отоплителна инсталация, както и тренажор за децата за придобиване на категория Б. По-късно премиерът написа във фейсбук, че благодарение на модерната база децата ще имат добра подготовка и по-лесно ще се реализират на пазара на труда.

"Близо милиард за образователна инфраструктура, отделно 1,4 млрд. за увеличение на учителските заплати", коментира по време на обиколката Борисов и поясни , че за този мандат са дали близо 2,4 млрд. лева за образованието. "Да си знаят какви са фактите тези, които приказват. Защото е лесно да викаш на улицата, а не като нас да покажеш какво си направил", заяви премиерът. 

Поясни, че на 31 януари, ако така управляват пандемията, възнамеряват да върнат и големите ученици в клас. Напомни, че сега те са дистанционно, но може да се провеждат практики. " Сега, ако е живот и здраве, 31-и да ги пуснем да учат и големите - много добре", допълни премиерът.

Кметът пък докладва на Борисов, че бизнесът има интерес към схемите 60/40 и 80/20. Кметът Герчев заяви, че благодарение на мерките за икономиката, са запазени хиляди работни места, а Борисов уточни, че са над 300 000 подпомогнатите работници. С Борисов бе и евродепутатът Андрей Новаков, който поясни, че в Брюксел има вечерен час. Той бе категоричен, че най-добрия баланс между икономика и здраве в мерките е постигнало българското правителство. "Аз виждам в Европа какво е, там съм на терен и само тук така работи икономиката", заяви Новаков. 

"Видно е, че с тези мерки, България се движи добре и дават мерките резултат", каза Борисов. И добави: "Е, винаги може да има по някой тарикат, като тези, които правят купони, но РЗИ бързо си свършва работата, а те лъжат не държавата, а само себе си и после се разболяват", явно визирайки последният казус в Пловдив с незаконния купон. Уточни, че Гърция са по-добре от нас само по брой заразявания, а били с пълен локдаун. Поясни, че у нас бизнесът продължава да работи и се строи. Новаков, който пък е координатор на ГЕРБ за Благоевград, на свой ред поясни, че единствените на терен в региона са от ГЕРБ. Никой от по-малките партии не се виждали на терен.

След Разлог, Борисов отиде и в Добринище. Там той посети друго училище, където ремонтирали и игрището. Учителите пък завиха,че са доволни от министър Вълчев, който бил любимият им министър. Директорът пък показа физкултурният салон към школото, което било старо кино и също ремонтирали. Малко по-късно написа във фейсбук, че държавата е дала 300 000 лв. за ремонт на двора и сградата на ОУ „Св. Климент Охридски“ в Добринище.  Тук учат близо 140 деца, на които със съдействието на местната власт са осигурили отлични условия за обучение.

Отбиха се и до местната църква, която също е ремонтирана с пари от държавата. В момента се прави и иконостаса. Борисов заръча на кмета на Добринище да каже на хората, че и за гимназията по електротехника в региона също са отделни средства, за да бъде ремонтирана. Премиерът напомни, че по време на пандемията не затворили църквите и джамиите. Така пък владиците стигали до хората и те си запазили вярата. "Единствените, които не си затворихме църквите", каза отново Борисов. С отеца пък посетиха и втора църква, която е възстановена изцяло. "Само Господ ни пази", каза Борисов и допълни, че трябва да имаме вяра и молитва, добри доктори и здравна система.

Обиколката продължи и с проверка как е възстановен подкопаният от валежите мост по пътя за Гоце Делчев, като заедно с него бе зам.-регионалният министър Николай Нанков. Премиерът благодари на строителите, а Нанков поясни, че това е временно укрепване, като за целта са сложили над 2000 куб. камък. Сега се изготвял проект, за да решат трайно проблема. Движението вече е пуснато и в двете посоки.

Следващата спирка бе училище в село край Гоце Делчев, което скоро също е ремонтирано, а Борисов поясни, че са дали и над 50 млн.лева за физкултурни салони. "Освен интернет, трябва да има и спорт", каза премиерът, където видя чисто новия изграден салон към школото "Св. Св. Кирил и Методий". Обеща на кмета да разгледа двата проекта за укрепване на реката, както и този за ремонт на детската градина. В началото Борисов обърна внимание, че кметът е от ДПС,а директорът на училището е от ГЕРБ.

Спряха се в центъра на селото където има джамия, но и църква. "Двете религии да са мост", каза Борисов и добави:" Сега може би някой си обясняват защо сторим толкова много църкви и манастири".

Добавени коментари

де.бел, корае и прав за Пиринско.бг публикува:
17 Януари 2021 | 01:51
Един бесепарски помак от Разлог се опитва да създава впечатление, че са много!А бе, болшевишки боклук, това е чиста шизофрения! Научи първо български и тогава се опитвай да пишеш на нещо между македонски и български западен диалект. Герчев е напрвил цветна градина от овчарския ви лайнян град! Сиктир мама ти да е.ба и на боклука гнусен от БСП!!
Az публикува:
16 Януари 2021 | 22:48
Дали са пари ама не за народа а за някой като джуровото челеме да си построй къща в дъгата мала.Така и други да не изброявам,че нема да стигне мастилото хаха
Джуровия публикува:
16 Януари 2021 | 15:20
Не можеа да ме изчекаа мене да разбръкам фалшивия алкохол, иначе и я чеше се чипра на снимчите, барабар петко с "мЪжете"
Гейчев публикува:
16 Януари 2021 | 15:16
Браво Красела, доживе да ти дойде гробовния господар наръце, ашкосум! Отсега нататък по Язо и Бела река че потече мед и масло! СМЕШНИЦИИИИИИИИИИ
разл публикува:
16 Януари 2021 | 13:45
тиквата е страхливец ,не смее да се разходи по центара наразлог за да не го сполети народната любов.а окло него се въртят чалгари които след време ще ги е срам да кажат че са гербаджии.

Добавете Вашия коментар

TOP