Първи уволнения след скандала с евтанизирането на животни в Югоизточна България и протеста на животновъдите пред МС. Хората, чиито животни са избити и предстоят да бъдат избити в Югоизточна България, се опитаха да нахлуят в сградата, а премиерът извика някои от тях при себе си. След това те обявиха, че спират протеста. Те са доволни от оставките и договорените нови компенсации. Те вече не искат Румен Порожанов да си ходи. 

Сагата започна на обяд и до 16:00 часа вече бе обявен край. 

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите е освободен Цветан Димитров. Решението на премиера е взето след срещата на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на протестиращите животновъди, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министър-председателят Борисов разпореди на министър Порожанов да освободи също така директорa на дирекция „Животновъдство“ Златка Възелова, директорa на Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ Георги Праматаров, както и съветника на министъра Бойко Синапов. 

Самият министър заяви няколко пъти, че е готов да си даде оставката, ако премиерът му я поиска. 

По-рано Борисов обяви, че няма друг начин за действие освен масовото евтанизиране. 

"Всичко, което се прави със животните в Странджа, е правилно. Няма друга европейска и световна практика. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание в Министерския съвет.

 

Премиерът призова да се предприемат всички възможни мерки да се спре заразата, защото всичко, което се прави сега е малко, а ако се допусне разпространението на чумата, има сериозна опасност да загине целият сектор и в продължение на 3 години да не можем да изнасяме нито сирене, нито кашкавал, нито масло. Според Борисов това ще изправи страната ни пред катастрофа, предаде БГНЕС.

Борисов реши да приеме някои от протестиращите, които се опитаха да щурмуват сградата на Министерския съвет в сряда. Полицията ги спря с жива верига.

Фермери се събраха на жълтите павета, за да изразят недоволството си от случващото се в опита на властите да спрат заразата от чума. При тях преди щурма пристигна и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя заяви, че правителството така и не е успяло да даде доказателства за наличието на чума по овцете.  

"Всичко, което искахме, всички наши искания бяха удовлетворени. Получихме оставките, които искахме". Това съобщи Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация на протеста пред Министерски съвет, предаде БГНЕС.

Нашето искане беше 20 лева де минимис, това, което получаваме е 15 лева. Всички компенсации за наредба 3 ще бъдат изплатени в бюджета за 2019 г. Средствата, предвидени за 2018 ще бъдат изплатени в срок. Нашите протести приключват в момента, в който са ни удовлетворени исканията, каза още Караколев.

Той подчерта, че са удовлетворени исканията им за оставки.  

Протестът обаче се раздели, защото някои от недоволните смятат, че другите са предатели.