Борисов: Тол системата влиза от лятото, не може тировете да прекосяват страната за 20 лева

20 Май 2019 | 13:25
0 коментара
Общество

„Никъде в Европа не може да платиш 10 евро, за да прекосиш страната с тир, ако искаме пътища, трябва да се плаща”, заяви премиерът Бойко Борисов на откриването на пътя Пловдив- Асеновград.  Той заяви, че иска  системата да заработи през лятото.

„Вижте инвестициите, това са толкова много заводи и след това всичко се хвърля на тировете и те плащат по 10 евро. Всеки иска нови хубави пътища, но без пари и без да вдигаме данъците. Ние нямаме проблем с тол системата – спорът е кога да влезе  и какво ще обхване. Изчистваме нещата. Не искам да я пускаме с усещането, че има конфликт за системата. Искаме да влезе през август, но ако се забави с месец –два не е фатално, загуба на пари е, но искаме да си говорим и с превозвачите и да изчистим всичко”, каза премиерът. Той допълни, че  има време до лятото, за да се реши как да се таксуват всички превозни средства над 3,5 тона, за да си съберат реални пари от тировете, които натоварват най-много пътищата.

Друго над, което ще се работи е автобусите, които също натоварват и амортизират пътищата, да плащат по-малко, за да не се отрази на цената на билета.

„Тези пари трябват, за да се направят ремонт на пътищата и свързващите участъци.  Сега подготвяме Асеновград – Кърджали за ремонт. Само там цената е 33 млн. лева”, каза Борисов.

Добавете Вашия коментар

TOP