Борисов със съвет към лидерите на ЕС: Разочарован съм, казах им да четат повече география

29 Юни 2018 | 12:41
0 коментара
Политика

Държавните и правителствените ръководители от ЕС постигнаха споразумение по миграцията, след продължили над 10 часа преговори в Брюксел.

Разговорите продължиха до 6 ч. сутринта българско време, каза пред медиите премиерът Бойко Борисов.

„Разочарован съм от начина, по който се получават нещата. В България се проведоха съвети, срещи, работни групи. Целта беше да се изчисти всеки детайл, зачитайки всички конвенции и споразумения. Това се случи в спокойна обстановка. Всичко досега, което е правено от легитимни органи, се затваря и започват премиерите всичко от а до я. А то всеки е с различна професия – един правист, втори заварчик, трети полицай“, коментира Борисов.

Той заяви, че по време на преговорите са подчертани големите заслуги на България за изготвянето на споразумението. „Прие се документа, който сме предложили много отдавна. В това отношение съм доволен, но не знам защо при липса на реална криза, с такъв драматизъм до 6 сутринта да се приема, за да може всеки премиер да се прибере като победител, защото такава е модата“, каза още българският премиер.

Той посочи, че ЕС с повече пари и още повече усилия продължава работа за укрепване на външните граници. „Подразни ме това, че всеки говори за Италия, Испания и Гърция, тъй като България си е свършила работата. Казах им да четат повече география, да знаят, че и ние имаме море за граница“, добави Борисов.

Премиерът подчерта, че по време на разговорите, „всички държави до една“ са гласували за удължаване на санкциите за Русия. „Иначе България никой не иска да я споменава – само я дават за пример. Просто като поздрав за опозицията“, коментира Борисов.

По негови думи е получил оценки, че България е записала едно от най-успешните председателства, защото се е справила с изключително трудни теми.

Добавете Вашия коментар

TOP