Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкри, че е бил търсен от управителя на БНБ Иван Искров, но не му е вдигал телефона, преди да бъде помолен да го стори лично от Сергей Станишев.

"Искров ме беше търсил и аз не вдигам, защото не исках да се забърквам.

Станишев ми написа есемес: "Моля те да се чуеш с Искров"

и аз ги набрах, за да има единство и да не се възползва никоя партия", сподели в кулоарите на парламента Борисов, цитиран от БГНЕС.

Лидерът на ГЕРБ обаче отказа да покаже есемеса с уговорката, че той "не е Бареков".

Борисов отново повтори, че е изпратил своите експерти - Менда Стоянова, Делян Добрев, Ивайло Московски и Владислав Горанов, за да помагат в справянето с банковата криза. Въпреки това, той е казал "в очите" всичко на Орешарски и Чобанов по време наконсултациите при президента.

Бившият премиер категорично заяви, че ако някой друг наруши първи мълчанието, ще разкаже всичко, което се е случило и казало в по време на консултациите.

"Ще кажа всичко – какво каза Искров, какво Орешарски и как се караха.

Само да внимават – една думичка да се произнесе, толкова са виновни и нацапани", предупреди той.

"Така че нека не забравяме какво правиха Орешарски, Йовчев, Стойнев, Чобанов седмици наред. И просто да замълчат, да не се опитват да правят това", продължи Борисов.

"Защото никой няма да ме спре да разкажа всичко, което е ставало по БНБ дни наред с всичките експерти. Петък, събота, неделя... Няма да го разкажа, защото всички поехме ангажимент – заставаме зад банковата система, зад нейните предложения, подкрепяме я, за да не създаваме проблеми на хората. Те от сутрин до вечер се упражняват по мене. Вчера банковата асоциация пусна съобщение специално защото им се обадих. Левон, Цеко, Искров, всичките", каза още той.

По отношение на заема от Международния валутен фонд (МВФ), за който Борисов преди дни заяви, че ще бъде необходим, днес лидерът на ГЕРБ се изказа по-различно.

"Заем от МФВ съм казвал, че това е в краен случай.

Четири години ви плашех и ви казвах, че трябва да затягаме коланите и да си правим сами реформи, за да не идва МВФ. Ако сме ние, на нас ни вярват в Брюксел, ще опитаме да се справим, ако и това не действа – просто фонда ще дойде задължително", обясни той.

По- рано зам.-председателят на парламента Мая Манолова заяви, че е удобно е да се прехвърли на Антон Кутев вината за паниката около банките. "Защо не питате за Бойко Борисов, който в разгара на банковата истерия шестваше по телевизиите и

гасеше пожара с бензин, като обясняваше, че трябва да се вземе заем от МВФ

и че не трябва да се вярва на финансовия министър", посочи още Манолова пред Би Ти Ви.

Бившият премиер обяви още, че подкрепя мажоритарната избирателна система,

но не я предлага, защото управляващите нямало да се съгласят. "Дори за политическите партии в момента това е много здравословно – който успее. Между другото това навремето е правено във Франция. Де Гол го е правил. При Алжирската криза, много е разклатена системата - сто процента мажоритарен вот", обясни той.

"Всички сме потърпевши от това пагубно управление. 

Но като им го кажеш, те сега искат да се вкара и закон - да не можеш да го кажеш", заключи Борисов.

По-рано днес той протестира срещу идеята на БНБ говоренето срещу банките да се наказва със затвор. "Две седмици се говори за банки и тогава нямаше никакъв проблем. Да дадат и списък за кои банки може и за кои не може", каза Борисов рано сутринта пред журналисти, но увери, че е поел ангажимент на консултациите при президента да подкрепи разумни предложения.

Същевременно с помощта на депутатите от ГЕРБ, Народното събрание събра кворум и започна работа с гласуване на редица предложения за включване на точки в дневния ред за седмицата.