Борисов след срещата с кметовете: Общините да кажат къде да няма винетки! Извинение за трудностите

04 Януари 2019 | 18:20
0 коментара
Политика

"Няколко теми обсъдихме. Най-важната – в рамките на няколко седмици кметовете, общинските съвети, тези общини, които искат част от републиканската пътна мрежа, да вземат решение и писмено да ме уведомят, за да ги извадим от винетната система."

 

Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с кметове на "Дондуков" 1 заради винетните такси.

За срещата на министър-председателя с представители на Националното сдружение на общините бе съобщено след първото заседание на кабинета за 2019 г. вчера.

 

Решението на кабинета от последното заседание преди Нова година да се плащат винетки на част от пътища, които до този момент са били общински, предизвика недоволство. Такъв бе случаят със софийската скоростна тангента, която стана част от магистрала "Европа".

Борисов реагира веднага и на първото заседание на кабинета за тази година заяви, че няма да се плаща за преминаването по Северната тангента.

 

"В рамките на няколко седмици кметовете и общинските съветници да вземат решение и да ни го изпратят писмено, за да извадим тези пътища от списъка за винетната система", обяви министър-председателят, цитиран от агенция "Фокус". 


Борисов обясни, че така както София е поискала Северната скоростна тангента и е изразила готовност да я поддържа, така може да се постъпи и с части от републиканската пътна мрежа като Варна - Златни пясъци, Варна - Аксаково или Пловдив - Асеновград. По думите на премиера е достатъчно общините да имат желание и финансови възможности.

И се обърна към кметовете: „Благодаря за разбирането. Дали са 2 или 3 седмици няма значение. Въпросът е дали да се вземе като решение. Има разделение на властите, демократично, въпросът е да ни уведомите.“

"Уведомяват ни, предоставяме я за поддържане на съответната община и не се налага такса за движение по нея. Мисля, че е справедливо и правилно", обобщи Бойко Борисов.

Повтарям – тези, които искат, които имат желание, които имат финансови възможности“, уточни Борисов. Премиерът каза и, че за такива „общински пътища“ общините ще могат да си налагат такси.

Голямо извинение за трудностите с винетките

 

Поставен бе и въпросът с проблемите с винетната система и въвеждането на електронната винетка. Борисов каза, че "се надява до десетина дена да се адаптира системата" и да можело през банкомати да се купуват винетки. "Когато от хартия минаваш на електронен носител, винаги има такива сътресения", уточни премиерът.

"Мога да кажа с голямо извинение за трудностите, че когато минаваш от хартия на електронен носител, винаги има такива сътресения", така премиерът коментира проблемите с плащането на пътуването по пътищата от тези дни. 

Мнението на Борисов е, че до 10-15 дни ще бъдат отрегулирани всички процеси, като след това ще бъде много по-лесно за всички. Освен по обявените досега канали за продажба - бензиностанции, търговски обекти, пощи, пътни управления, гранични пунктове, офиси на А1, той очаква до десетина дни електронни винетки да се купуват и през банкоматите. 

Както е известно, заради трудностите и неяснотите около плащането на ползването на пътищата по новия начин до 15 януари няма да се налагат глоби за каране без винетка.

Добавете Вашия коментар

TOP