Борисов предложи помощ за засегнатите от пожарите райони в Гърция

24 Юли 2018 | 11:11
0 коментара
Политика

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

“Изразяваме най-дълбоко съчувствие към пострадалите и близките на загиналите в огнената стихия, обхванала Гърция. С тревога и болка приехме вестта за бедствието, връхлетяло приятелския гръцки народ, довело до човешки жертви и причинило тежки материални щети”, подчерта българският министър-председател.

Горски пожари обхванаха района на Атина, като засега жертвите на огнената стихия са 50, а над 150 човека са пострадали. Извънредно положение е обявено в района на Атина заради стихията, а Гърция поиска международна помощ за борба с пожарите.  

Премиерът Борисов посочи, че България има готовност за оказване на техническа помощ за Гърция с 50 пожарникари и два пожарни автомобила. Той допълни, че е разпоредил на министерството на вътрешните работи да предприеме незабавна организация при постъпило искане от страна на Гърция за получаване на международна помощ, модулът ни за наземно гасене на горски пожари да бъде приведен в готовност за участие по линия на механизма за Гражданска защита на ЕС.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас благодари за предложената помощ от България и посочи, че при нужда ще търси българския министър-председател. 

Добавете Вашия коментар

TOP