Борисов обяви от болницата кабинета на ГЕРБ с осем нови имена

20 Април 2021 | 11:52
0 коментара
Общество

Премиерът в оставка Бойко Борисов се включи на живо във Фейсбук от болницата "Софиямед", където снощи беше опериран заради проблем с менискуса на коляното. 

Той представи и новия кабинет на ГЕРБ и СДС, за който номинираният за премиер Даниел Митов ще получи мандат днес от президента Румен Радев. Борисов беше по къси сини гащи, шина върху оперирания крак и с патерица.

"Българският избирател ни постави на първо място и искат да съм премиер. Но аз прецених, че спокойствието в държавата и средата за работа, без дразнител, какъвто явно аз се явявам, защото съм като Роналдо и Меси в политиката.  Те сега се радват, че ме няма и куцам, но главата ми е здрава. Затова реших да представим Митов, който е най-евроатлантантическият човек.

Затова им го представих, за да може да си говорят с него, като не искат с мен, понеже аз ги бия на избори. Само да е мир и спокойствие, предложих него и искам да има стабилно правителство.  Може да сме достойна опозиция. В момента има огромно управляващо мнозинство", продължи Борисов. Той напомни, че като първа политическа сила е трябвало председателят на НС да бъде излъчен от ГЕРБ, а не кандидатът на Има такъв народ. 

"Партията единодушно застава зад Даниел Митов, след това за министър на отбраната и вицепремиер - Румен Христов. Не мога кажа, че някой от министрите е работил слабо. Предложих на Красимир Каракачнов да остане и в този кабинет военен министър. Той обясни, че приема вота на избирателите, че не са го пуснали в парламента. Аз му предложих, искам да се знае. Такова е времето, такива са изборите", коментира Борисов. 

Досегашният вицепремиер Томислав Дончев запазва поста си, като "най-голям капацитет по еврофондовете".  За втори вицепремиер и министър на отбраната е предложен лидерът на СДС Румен Христов. "Даваме ясно знак с Румен и Дани Митов за нашата ориентация към евроантлантизма", обясни Борисов. 

Министър на туризма става Любен Дилов-син, а музикантът Калин Вельов - на културата. Александър Иванов ще бъде регионален министър,  Ивелина Василева ще бъде министър на околната среда и водите, Жечо Станков става министър на икономиката,  Делян Добрев ще бъде министър на енергетиката.

От досегашните министри Красимир Вълчев пак ще оглави МОН, Кирил Ананиев остава финансов министър, Екатерина Захариева -на външните работи,социален министър отново ще бъде Деница Сачева, Костадин Ангелов-на здравеопазването, Десислава Ахладова- на правосъдието, Десислава Танева - на земеделието, Краси Кралев - министър на младежта и спорта.

"Трябва ни да има стабилно правителство", добави той.

Бойко Борисов коментира и коалициите, които ГЕРБ е правила. "Ако някой си мисли, че с патриотите ми е било лесно. Само Каракачанов остана докрай, за да изпълни ангажиментите си. Търсихме подкрепа от ДПС няколко пъти по евро-атлантически теми и те я дадоха. Например, за покупката на F-16", каза той.

Според Борисов опозицията в парламента, ако желае, може да приеме или отхвърли представения от ГЕРБ План за възстановяване и устойчивост.

"Служебното правителство означава страх и безотговорност", категоричен е премиерът в оставка.

Накрая Борисов се оплака, че трябва да приключва сбирката с новия кабинет, защото "конците му вече кървят". После обясни, че утре ще бъде изписан от болницата и се оплака, че в парламента искат да го докарат "истерични и злобни жени" като Татяна Дончева и Мая Манолова.

Накрая Борисов разкри как в личен разговор преди време Любен Дилов  му казал, че опонентите му не подозират колко е умен и наясно с нещата лидера на ГЕРБ. Стигна се и до въпроса кой колко е чел. "Винету" не е една книга, а са два тома, те и това не знаят", отбеляза Борисов.

Добавете Вашия коментар

TOP