Борисов обяви газовите амбиции на правителството

15 Септември 2015 | 22:28
0 коментара
Политика
Борисов обяви газовите амбиции на правителството

Когато се възстановяват отношенията ни с Иран, аз съм твърд почитател да се възобнови "Набуко Запад" и да премине през наша територия, това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на конференцията "Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа".

Според него, за да превърнем България в газоразпределителен център, са важни интерконекторните връзки.

"С Гърция, Румъния и Сърбия - някои от тях вървят добре, а други, не. Знаете, че интерконекторът с Румъния така го направиха, че Дунавът го притисна и го смачка - сега наново трябва да се прави. Надявам се, че в неделя Гърция ще излъчи стабилно правителство, за да можем с техния премиер и енергиен министър да решим и започнем интерконекор, за да може към този разпределител да пристигне и газ от там, ако се изгради тръба за втечнен газ или каквото и да е било. Със Сърбия също, в бъдеще време има и такива идеи в Хърватия да се направи такъв терминал", коментира Борисов.

Той посочи, че България ще разшири капацитета на собствената си газопроводна мрежа, като изгради паралелни тръби по трасето на съществуващите в момента, което ще се случи във връзка с изграждането на газов хъб край Варна.

"На този хъб са добре дошли всички компании на една борса и да се транспортира газ. Ние нито сме против Северен, нито Южен поток, държим да бъде диверсифицирана доставката на газ и това ще ни даде възможност да постигаме възможно най-добри цени", категоричен е премиерът.

Борисов уточни, че няма да се търси партньорство за изграждане на газопреносната мрежа, като правителството ще инвестира в тръби по старите трасета.

"За да бъдем конкурентноспособни на останалите държави, ние вложихме доста пари в "Булгартранзгаз“ и подновихме основната част от компресорните си станции. С нашата модернизирана газопреносна система имаме готовност и като бюджет, и като държава, ако това се приеме и стане приоритет за Европейската комисия – няма да търсим партньорство с никой на територията на България, а страната ни ще инвестира в още една-две тръби по старите трасета и съм убеден, че след една-две години ще си избием парите от транзитните такси", допълни премиерът.

Той подчерта, че към днешна дата няма писмен текст, според който проектът "Южен поток" да е прекратен, "тръбите си стоят във Варна и Бургас, компанията продължава да си движи разрешителните".

Източник: Фокус, БНР   

Добавете Вашия коментар

TOP