Борисов обяви: Бисер Петков остава социален министър

12 Юни 2018 | 13:23
1 коментара
Политика

Бисер Петков остава на поста социален министър, за да реши въпроса с исканията на майките на деца с увреждания.

Това заяви премиерът Бойко Борисов, ден след като прие оставката на Петков, подадена заради невъзможността на министъра да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите за закон за личната помощ.
 
По думите на Борисов вчера министър Петков обяснил, че не може да се оправи с майките, защото исканията им изисквали над 300 милиона лева повече на година. Премиерът призна, че не може да гледа палатковите лагери на майките, каквито освен в София вече има и в Русе, Добрич, Варна и Бургас.

"Оставям го да продължава да си изпълнява ангажиментите, да видим дали ще се продължи с палатковия лагер", допълни той. „Щом това е министърът, който им харесва, отхвърлям оставката. Оставям го министър. Ще продължават ли палатковите лагери да стоят?", запита премиерът.

„Бисер Петков се справя добре, но факт е, че в тази сфера има палатков след палатков лагер - не мога да го гледам това. Не му давам срок, ще видим в следващите дни", добави той.

"От сутринта чух доста различни позиции от вчерашните. Искам да върна хронологията назад - вчера водихме дълго съвещание със социалния, здравния и финансовия министър и зададох елементарен въпрос - как при положение, че 80 млн. от бюджета на данъкоплатците са дадени тази година, има това недоволство и тези всеки ден с един повече палаткови лагери. Социалният министър заяви, че не може да се оправи с тях, защото исканията са им такива, че са необходими около 300 млн. повече на година. В Същото време г-жа Маноилова казва, че проектозаконът й не изисква повече пари. Затова сутринта на Бисер Петков му казах да отива на работа, да си продължава дейността", обясни премиерът, който в момента е на посещение в Измир.

"Една госпожа, която говореше по телевизията, се смееше и не знаеше всъщност какво казва: до вчера щял да бъде палатков лагер, днес щяха да ги подкрепят още палаткови лагери, ама днес нямало да го има палатковият лагер, защото имали с министъра добра комуникация. А министърът ми каза, че нямат никаква комуникация или поне не такава, която да може да реши въпроса. Затова оставям Бисер Петков да продължи да си изпълнява ангажимента, да направи срещи с тях. Да видим дали това, което казват, че сега като имат министър, който изцяло ги разбира, сиреч правителството ги подкрепя, ще продължат с палатковия лагер. Да седнат и да направят така, че тази тема да ми се махне от главата на мен и всички вас", пожела министър-председателят.

На 11 юни министър-председателят Бойко Борисов прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. В разговор с премиера министър Петков е заявил, че подава оставка поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания.

От своя страна протестиращите майки на деца с увреждания заплашиха премиера Борисов с искане за оставка на правителството, ако не намери начин да върне на поста подалия оставка социален министър Бисер Петков. В писмо до държавните институции и медиите майките заявиха, че са крайно недоволни от оставката на единствения според тях работещ министър, и смятат, че тя е подадена под натиска на премиера на България, заради желанието му да съхрани фалшивия си имидж на най-добрия лидер пред Европа.

Добавени коментари

Къпчо П... публикува:
12 Юни 2018 | 15:22
Ха,ха,ха...Ами това се чакаше.Бойко ляга вечер с едни бръмбари в главата,ама сутрин става с други...

Добавете Вашия коментар

TOP